Vědci konečně přišli na to, proč je Uran tak odlišný od ostatních planet

Věda a technika 08. července 2018 | 16:32 — Lukáš Bauer
Vědci rozluštili záhadu kolem planety Uran, která je v jistém slova smyslu odlišná od všech ostatních planet v naší soustavě. Uran má totiž výrazně vychýlenou rotační osu a v praxi to vypadá tak, jakoby se po své oběžné dráze kutálel.
Uran má oproti jiným planetám nezvykle vychýlenou rotační osu / Shutterstock

Nyní vědci přišli s hypotézou, že za tuto anomálii může dávný střet Uranu s tajemnou planetou. Všechny planety naší sluneční soustavy jsou víceméně orientovány podobně jako Slunce s jižním i severním pólem ve stejném směru. Jedinou výjimkou je planeta Uran, jejíž osa spojující severní a jižní pól je nakloněna o 98 stupňů od orbitální roviny Slunce a vědci léta netušili proč.

Tato anomálie byla pro vědce natolik zvláštní, že nedokázali přijít na způsob, jak by se to mohlo stát. Na stopu je přivedla až řada počítačových simulací, díky kterým vědci přišli s hypotézou, že vychýlení rotační osy Uranu mohla způsobit pouze srážka s velkým vesmírným tělesem v raném období, kdy byla planeta ještě obklopena protoplanetárním diskem.

Vědci dosud pracovali se dvojicí teorií, z nichž jedna hovoří o srážce s planetou, která byla až dvakrát větší než Země, a druhá, že se mohlo jednat o více srážek v krátkém časovém úseku. V důsledku těchto událostí se dnes Uran po své oběžné dráze kutálí jako pomalu kopnutý míč.

„Během 50 různých scénářů jsme použili vysoce výkonný superpočítač, abychom zjistili, zda se nám podaří vytvořit stejné podmínky, které formovaly vývoj modré planety,“ uvedl fyzik Jacob Kegerreis z Durhamské univerzity ve Velké Británii.

Vědci se na základě tohoto výzkumu domnívají, že tou pravdivou teorií je srážka Uranu s velkou planetou, která měla až dvojnásobek velikosti Země. Tato masivní vesmírná událost se stala v období před 4 miliardami let, což je nepřímo klíčem k odhalení další záhady modré planety.

Pokud by totiž došlo ke srážce v době, kdy měsíce Uranu byly zformovány, nemohly by obíhat přímo nad rovníkem, jako je tomu dnes. K události tedy muselo dojít ještě ve stádiu formování planety, kdy byla obklopena protoplanetárním diskem.

Pro vědce je toto poznání historie modré planety velice cennou zkušeností, kterou využijí pro identifikaci dalších událostí ve vesmíru nebo pro lepší pochopení toho, jaké jsou podmínky na některých exoplanetách. Dále čtěte: (Vědci poprvé zachytili zrod planety. Na podobný objev čekali desítky let).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu