Vědci zachytili tajemné zvuky, které vytváří Saturn s měsícem Enceladem

Věda a technika 12. července 2018 | 11:44 — Lukáš Bauer
Astronomové NASA zachytili zvláštní zvuky, které vydávají plazmové vlny, které se pohybují mezi Saturnem a jeho měsícem Enceladem. Pozorování poprvé prokázalo, jak tyto vlny putují po magnetických polích propojujících Saturn přímo s jeho měsícem.
Loading...
Plazmové vlny mezi Saturnem a jeho měsícem hrají vesmírnou symfonii / Internet

Plazmové vlny propojující obě vesmírná tělesa vydávají zvláštní zvuky, které se nyní podařilo zachytit americké NASA. Experti dokázali nasbíraná data konvertovat na unikátní zvukový záznam, který si můžete nyní poslechnout.

Data, ze kterých astronomové vytvořili vesmírnou symfonii, pocházejí ze sondy Cassini. Sonda tyto datové informace odeslala k Zemi, kde byly zkomprimovány ze 16minutového záznamu na záznam o délce necelé půl minuty.

Čtvrté skupenství hmoty - plazma - dokáže vytvářet vlny, které nesou energii. Sonda Cassini, která jako jediná studovala Saturn a jeho okolí, měla na palubě přístroj RPWS (Radio Plasma Wave Science), který dokáže silné plazmové vlny kolem planety zaznamenat. Sonda v roce 2017 shořela v atmosféře Saturnu, její data však budou vědci studovat ještě mnoho let.

„Enceladus je jako generátor, který obíhá kolem Saturnu; a teď víme, že je neustálým zdrojem energie. Saturn na to reaguje tím, že vysílá signály ve formě plazmových vln, které se skrze magnetická pole propojuje se stovkami tisíc kilometrů vzdáleným Enceladem,“ uvedl Ali Sulaiman, planetární fyzik z University of Iowa, který je členem týmu kolem přístroje RPSW.

Podle expertů je interakce mezi Saturnem a Enceladem hodně odlišná od té, která probíhá mezi Zemí a Měsícem. Enceladus je totiž doslova protkán magnetickými polemi Saturnu a také je geologicky aktivní. Emituje totiž vodní páru, která se ionizuje a zaplňuje prostor kolem Saturnu. Dále čtěte: (Data z již neexistující sondy Cassini odhalila zvláštní podobu Země s měsícem obíhajícím Jupiter). 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu