Vědci zachytili další rádiové signály z hlubokého vesmíru. Jejich zdroj je stále velkou záhadou

Věda a technika 07. srpna 2018 | 09:54 — Lukáš Bauer
Astronomové již po několikáté zachytili intenzivní nízkofrekvenční rádiový signál přicházející z hlubokého vesmíru. Přestože vědci zatím stále netuší, co je jejich zdrojem, signály musí pocházet z vesmírné události, která generuje obrovské množství energie.
Signály z vesmíru vědci zachytili pomocí speciálního zařízení / Internet

Astronomové již po několikáté zachytili takzvané rychlé rádiové výbuchy známé pod zkratkou FRB (Fast Radio Bursts). Oproti předchozím signálům, které vědci v minulosti zachytili, je tento zvláštní svou nižší frekvencí, která je „pouze“ 580 MHz, což je o téměř 200 MHz méně. Zdroj záhadných signálů z vesmíru je vědcům stále nejasný.

Rychlé rádiové výbuchy jsou jednou z největších vesmírných záhad. Mohou generovat tolik energie jako 500 milionů Sluncí během jediné milisekundy. Jeden ze signálů, které vědci zachytili, se neustále opakuje a vysílá k zemi několik FBR ze stejného místa. Vědci díky tomu dokázali určit galaxii, ze které výbuchy přicházejí.

Co tyto výbuchy způsobuje, je však stále záhadou, protože většina z nich se objevila pouze jednou. Existuje také řada teorií, z nichž některé hovoří o několika zdrojích napříč vesmírem, jiné zase, že pochází z jednoho a toho samého zdroje.

Jisté je pouze to, že signál FRB 180725A se objevil znovu, a to přesně po roce, měsíci a dni od doby, kdy byl poprvé detekován. Původ těchto signálů je předmětem zkoumání a dosud nebylo prakticky ani ověřeno, že skutečně pochází z vesmíru, i když je to více než pravděpodobné.

O tom, že objevili nový typ rádiového signálu přicházejícího z vesmíru, byli totiž vědci přesvědčeni už v roce 1998. Téměř o 17 let později zjistili, že záhadné signály pocházely z mikrovlnné trouby v jejich výzkumném zařízení.

Nejnovější výzkum o opakovaném FRB naznačuje, že zdrojem může být neutronová hvězda, některé druhy černých děr, pulsary, nebo hvězda typu blitzar. Všechny tyto vesmírné entity mají jedno společné: jedná se o extrémně energeticky významné objekty.

Na základě mnoha výzkumů se zdá, že pocházejí z velmi vzdálených míst vesmíru, která jsou možná vzdálena miliardy světelných let od Země. Vědci tak doufají, že s novými výkonnými nástroji budou schopni lépe porozumět tomuto fenoménu a přinejmenším zjistit, jaká vesmírná událost může generovat tak obrovské množství energie. Dále čtěte: (V sousední galaxii vědci objevili záhadnou planetu. Neobíhá žádnou hvězdu, pouze pluje vesmírem).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu