NASA odstartovala průlomovou misi. Sonda Parker míří vstříc slunečnímu žáru

Věda a technika 13. srpna 2018 | 10:56 — Lukáš Bauer
Po jednodenním odkladu odstartovala v neděli raketa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), která na palubě nese speciální sondu Parker. Průlomová mise má za cíl dosáhnout takové blízkosti slunečního povrchu, do jaké se ještě žádné pozemské zařízení nedostalo.
Solární sonda Parker je vybavena pokročilým tepelným štítem / NASA

V něděli 3:31 místního času odstartovala dlouho očekávaná mise amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Sondu, která se v následujících letech přiblíží ke Sluci na vzdálenost „pouhých“ 6 miliónů kilometrů, vynesla z mysu Canaveral do vesmíru raketa Delta IV Heavy.

Vědci si od nové mise slibují důležité poznatky o Slunci a jeho magnetických polí. Zařízení bude také pořizovat snímky ve vysokém rozlišení, v detailu, které není možné z teleskopů pořídit.

Sonda, která je pojmenována po americkém astrofyziku Evženu Parkerovi, bude obrovskému žáru vzdorovat s pomocí speciálního tepelného štítu. Díky tomu bude schopna přežít i při teplotách přes 1300 stupňů Celsia.

Samotný start rakety Delta IV Heavy navzdory časným ranním hodinám na místě sledovalo několik tisíc diváků, mezi nimiž byl také Parker a jeho rodina. „Jediné, co mohu říci, je tak a je to. Následujících několik let se budeme učit,“ uvedl k události známý vědec.

Sonda při průletu vesmírem dosáhne rychlosti 690 tisíc kilometrů za hodinu. Díky tomu se poměrně rychle dostane velmi blízko Slunci. V závěru mise se dostane sedmkrát blíže ke Slunci než předchozí vesmírná loď Helios 2, která byla k naší mateřské hvězdě vyslána v roce 1976. Dále čtěte: (Při startu rakety je v okolí stovek metrů obrovský žár. Důkazem je tento zdevastovaný fotoaparát).

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Rekonstrukce kuchyně nemusí být drahá. Zvládnout ji můžete...

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Zavřít reklamu