Záhadný objekt na Marsu, který objevil robot Curiosity, má konečně své vysvětlení

Věda a technika 23. srpna 2018 | 09:05 — Lukáš Bauer
V polovině srpna zachytilo robotické vozítko Curiosity na jednom snímku záhadný předmět, o kterém se členové týmu NASA domnívali, že by mohl pocházet z nějakého vesmírného zařízení. Na tento předmět Curiosity narazilo v sekci Pettegrove Point v oblasti Vera Rubin Ridge, což je označení pro místo, které v posledním roce Curiosity zkoumá.
Vozítko Curiosity před časem objevilo záhadný předmět na povrchu Marsu / Internet

V pondělí 13. srpna marsovský rover Curiosity vyfotografoval záhadný objekt na povrchu rudé planety. Tým expertů z mise Curiosity se chvíli domníval, že by se mohlo jednat o část vesmírné lodi. Pravý původ tohoto objektu odhalil až nyní. Podle informací, které NASA zveřejnila, se jedná o kus skály, který je pouze více kontrastní oproti okolnímu prostředí.

Fotografii záhadného objektu pořídilo vozítko Curiosity v oblasti Vera Rubin Ridge, ve které robot provádí výzkum již jedenáct měsíců. „Ve skutečnosti bylo zjištěno, že je to velmi tenký kus skály, který mohl na první pohled působit jako plechový díl,“ uvedl Brittney Cooper, atmosférický vědec z Yorkské univerzity v Torontu.

Vozítko Curiosity také nedávno odvrtalo z této oblasti vzorky skály, které následně analyzovalo s pomocí palubní laboratoře. Tento tunový rover také měří průhlednost atmosféry na Marsu v souvislosti s ustupující prachovou bouří, která na Marsu od počátku července postupně postihla celou planetu.

Druhý rover, který NASA na Marsu má, se ztratil poté, co mu došla energie, kterou dobíjí ze slunečního záření. Robotický rover s názvem Opportunity se odmlčel 10. července a od té doby se s ním operátoři marně snaží navázat spojení. Curiosity tento problém nepostihl, jelikož je poháněn jadernou energií.

Mise roveru Curiosity odstartovala v roce 2011 a NASA vyšla na 2,5 miliardy dolarů. V roce 2012 robot přistál v 96 dlouhém kráteru Gala s cílem zjistit, jestli v tomto místě mohl někdy existovat mikrobiální život. V tomto kráteru byly totiž kdysi dávno přítomny rozsáhlé vodní plochy. Dále čtěte: (Astronomové ohlásili unikátní objev. Našli dávno ztraceného sourozence naší Mléčné dráhy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu