Americká zbrojařská společnost představila kosmickou loď, která poveze na Mars první astronauty

Věda a technika 31. srpna 2018 | 09:30 — Lukáš Bauer
Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) spolu se svými letitými partnery a dodavateli usilovně pracují na tom, aby plánovaná mise s lidskou posádkou k rudé planetě byla úspěšná. Zbrojařský koncern Lockheed Martin představil návrh své kosmické lodi pro dalekou cestu vesmírem.
Kosmická loď je vyvíjena pro misi na Mars / Lockheed Martin

Jeden z šesti dodavatelů, který se uchází o zakázku NASA na dopravu lidí k rudé planetě, je americký zbrojařský koncern Lockheed Martin. Výrobce nyní představil svůj první koncept velké kosmické lodi vybavené biotopy a velkým množstvím nejrůznějších zařízení, která budou lidem poskytovat zázemí během dlouhé cesty k Marsu.

V loňském roce Lockheed Martin rovněž představil koncept orbitální vesmírné stanice, která by měla planetu Mars obíhat a fungovat jako základna pro kosmonauty. Nový koncept kosmické lodi byl v minulém týdnu představen v Kennedyho vesmírném středisku.

Koncepce vesmírné lodi vychází ze známého víceúčelového logistického modulu Donatello, jenž byl společností vyvinut pro dopravu nákladu na orbitální stanici ISS. Tento modul však nebyl nikdy použit a inženýři ho využili k vývoji kosmické lodi pro misi na Mars.

Kapsle o rozměrech menšího autobusu musí poskytovat kosmonautům dostatek prostoru, ale zároveň si musí zachovat co možná nejvíce kompaktní rozměry. Původní modul Donatello byl široký přibližně 4,5 metru a dlouhý okolo 7 metrů, nová kosmická loď bude o něco větší.

Součástí širších plánů pro dobytí Marsu je také základna Deep Space Gateway. Tato orbitální stanice kolem Měsíce má fungovat jako přestupní stanice kosmonautů, kteří se vydají k rudé planetě. Dále čtěte: (Záhadné chování ruského tajného satelitu vyvolává ve světě obavy. Může se jednat o vesmírnou zbraň).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu