NASA poslala do vesmíru další satelit s nejpokročilejším laserem na světě

Věda a technika 17. září 2018 | 10:19 — Lukáš Bauer
Americká vesmírná agentura (NASA) vyslala do vesmíru další satelit pro sledování tloušťky ledu na Zemi a jeho vliv na globální oteplování. Družici, která má na palubě nejpokročilejší laserové zařízení ve vesmíru, vynesla o víkendu na oběžnou dráhu raketa Delta 2.
Výkonný laser bude z vesmíru skenovat zemský povrch / Wikipedia

V sobotu 15. září vynesla raketa Delta 2 z americké Vandenbergovy letecké základy v Kalifornii na oběžnou dráhu již druhý satelit ICE-SAT, který bude měřit tloušťku zemského ledu a jeho vliv na globální oteplování planety. Měření bude sonda provádět speciálním systémem, jehož součástí je také nejpokročilejší laser na oběžné dráze.

S pomocí speciálního satelitu chtějí vědci například zjistit, jaký vliv na ledové příkrovy může mít využívání fosilních paliv. Tato lidská činnost totiž dlouhodobě vede ke zvyšování emisí škodlivých skleníkových plynů, které jsou považovány za hlavní příčinu globálního teplotního nárůstu.

„Chceme měřit změny v hodně rozsáhlých oblastech tak, abychom mohli pochopit, nakolik se ubývání ledu podepisuje na zvyšování hladiny moří,“ uvedl vědec Tom Neumann, který je členem vědeckého týmu mise ICE-SAT. Tato mise volně navazuje na předchozí, která byla ukončena v roce 2009.

Během uplynulé mise experti zkoumali led v oblasti Grónska a Antarktidy, data však v té době nebyla tak přesná jako dnes. První mise tak spíše posloužila jako ověření toho, že tloušťku ledu pomocí laseru lze z vesmíru skutečně měřit.

Vzhledem k úspěchu první mise proto vědci u nové generace satelitů využili daleko přesnější laserové zařízení, které měření provádí. Nový laser dokáže podle Neumanna mimo jiné získávat mnohem přesnější data. Dále čtěte:(Pozoruhodné objevy na Marsu: Pod povrchem se může ukrývat velké překvapení, domnívají se vědci).

Témata: satelit, NASA, vesmír, sonda, laser, led
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zavřít reklamu