Poprvé v dějinách lidstva se podařilo speciální družici zachytit rychle se pohybující vesmírný odpad

Věda a technika 21. září 2018 | 10:25 — Lukáš Bauer
Speciálně navržená družice RemoveDEBRIS vůbec poprvé zachytila vesmírný odpad, který se na oběžné dráze pohybuje rychlostí desítek tísíc kilometrů za hodinu. Úspěšná první zkouška družice vybavené sítí na zachycení menších těles je prvním krokem k vyřešení narůstajícího problému s množstvím odpadu ve vesmíru.
Loading...
Družice dokáže odpad ve vesmíru zachytit pomocí sítě / Internet

Tento týden se týmu expertů obsluhujícím družici RemoveDEBRIS podařila revoluční věc, která může být klíčem k vyřešení problému s obrovským množstvím vesmírného odpadu na oběžné dráze. Tento odpad tvoří nejrůznější předměty, které ve vesmíru zanechali lidé během desítek let vesmírných misí.

Speciální družici se systémem aktivního odstranění odpadu, která spočívá ve vymrštění sítě a zachycení odpadu, vynesla na oběžnou dráhu raketa SpaceX CRS-14, která ji dopravila do Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Dne 16. září družice byla RemoveDEBRIS vypuštěna spolu s další družicí CubeSat do vesmíru. Miniaturní družice CubeSat přitom hrála roli vesmírného odpadu a pomocí speciální sítě se ji bez větších potíží podařilo zachytit.

Satelit RemoveDEBRIS je výsledkem spolupráce několika korporací a výzkumných institucí, které vede Kosmické centrum univerzity v Surrey. Byť se nápad zachytit odpad pomocí sítě může zdát jednoduchý, celá akce si vyžádala roky vývoje a pečlivého plánování. Jen testování tohoto projektu trvalo šest let, během kterých vědci zkoušeli síť v nejrůznějších simulacích stavu beztíže.

Satelit je prvním úspěšným krokem k řešení potíží s množstvím odpadu na oběžné dráze, na které dnes krouží nejméně sedm tisíc tun odpadu. Nejstarším známým tělesem na orbitě je satelit Vanguard 1, který svou činnost ukončil v roce 1964.

Největší překážkou v odstranění tohoto odpadu je obrovská rychlost, kterou se části raket, satelitů a další předměty pohybují. Tato tělesa se na oběžné dráze řítí rychlostí téměř 30 tisíc kilometrů za hodinu. Při srážce se tato tělesa tříští na menší části podobně jako v roce 2005, kdy ruský satelit Kosmos 255 zničil americkou družici Iridium.

Při takto obrovských rychlostech má i centimetrový úlomek při nárazu ničivou energii ručního granátu, a je proto nezbytné tyto úlomky odstranit v zájmu udržitelné bezpečnosti na oběžné dráze. Dále čtěte: (Čech stvořil unikátního robota, který napodobuje let hmyzu. Ve světě vzbudil velký ohlas).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu