Vědci zjistili šokující pravdu o stavu Atlantského lesa v Brazílii

Věda a technika 28. září 2018 | 10:51 — Lukáš Bauer
Staletí nešetrné lidské činnosti a nadměrné těžby dřeva způsobilo, že unikátní Atlantský les v Brazílii je zcela zničený. Místo, které dříve překypovalo životem, je dnes téměř prázdné. Více než polovina místních druhů savců byla zcela zlikvidována již během kolonizace v 16. století.
Další 1 fotografie v galerii
Amazonský prales je světovou zásobárnou kyslíku / Internet

Jeden z nejzajímavějších lesů na světě, takzvaný Atlantský les v Brazílii, je podle vědců v katastrofickém stavu. Unikátní území na pobřeží Atlantiku, které bylo od Amazonského pralesa odděleno několika biomy, bylo lidskou činností rozděleno na několik menších oblastí.

Rozloha lesa byla od kolonizace v 16. století zmenšena z více než 1,1 milionu kilometru čtverečních na pouhých 0,143 kilometru čtverečních. Z lesa tedy zbylo přibližně deset procent původní rozlohy, a to z velké části kvůli činností lidí. V souvislosti s úbytkem plochy byla také nenávratně poškozena zdejší biodiverzita.

„Tato zbývající přírodní stanoviště živočichů jsou v mnoha případech neúplná a neposkytují některým druhům dostatečné podmínky pro život. Kolaps takto rozsáhlé oblasti je v lidské historii bezprecedentní a může být přímo přičítán lidské činnosti,“ uvedl ve svém prohlášení Carlos Peres, biolog z University of East Anglia a hlavní autor studie.

Vědci také zkoumali, jak lidé postihli populaci místních savců. Pro tyto účely výzkumníci porovnali populace velkých a středně velkých savců v lesích za posledních 30 let. Z dat zjistili, že nejvíce byla od dob kolonizace postižena populace jaguárů, pum a tapírů, kteří hrají klíčovou roli v rovnováze biomu.

Přestože jsou zbývající oblasti zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO, zbytky lesa nejsou podle expertů v dobrém stavu a zdejší biodiverzita je značně ohrožena. Toto místo tak bude navždy připomínat devastující účinky nekontrolované těžby dřeva. Dále čtěte: (V Arktidě se uvolňují kyseliny, které požírají tamní horniny a mění krajinu k nepoznání).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu