Vědci zpozorovali na jednom z měsíců Saturnu vzácnou prachovou bouři

Věda a technika 01. října 2018 | 11:00 — Lukáš Bauer
Experti za pomoci dat americké sondy Cassini zjistili, že prachová bouře nezasáhla letos pouze planetu Mars, ale také jeden z měsíců Saturnu Titan. Data ze sondy Cassini tak vědcům odhalila přítomnost menší prachové bouře v oblasti rovníku a tento měsíc se tak stává třetím tělesem, na kterém byl tento jev dosud pozorován.
Jeden z měsíců Saturnu zasáhla lokální prachová bouře / Internet

Vědci zachytili vesmírný jev, který byl dosud pozorován pouze na třech tělesech v naší Sluneční soustavě. Prachovou bouři v rovníkové oblasti Titanu, který je jedním z měsíců Saturnu, astronomové odhalili z dat sondy Cassini. Tento unikátní objev jim pomůže lépe porozumět nesmírně dynamickému systému na Titanu.

Titan je velmi aktivní těleso se složitými geologickými cykly. To, že se podařilo na měsíci prachovou bouři zachytit, také může napovídat jistou podobnost se Zemí a Marsem, přestože na Titanu vládne zcela extrémní prostředí. Pouze u této trojice byl totiž podobný aktivní cyklus pozorován.

Saturnův měsíc je podobný Zemi nejvíce tím, že je to jediný měsíc ve Sluneční soustavě s vlastní atmosférou a současně jediné vesmírné těleso s výjimkou Země, kde jsou si astronomové jistí existencí kapalného povrchu.

V kapalném prostředí je ale jeden zásadní rozdíl. Zatímco na Zemi se vyskytují řeky, jezera a moře tvořené vodou, na Titanu je tvoří hlavně metan a etan. Podobně jako se na Zemi po deštích odpařuje voda, na Titanu se uhlovodíkové molekuly vypařují, kondenzují v oblacích a pak prší zpět na povrch. Stejně tak podobně se na Titanu mění počasí.

Když Slunce přechází přes rovník měsíce, vznikají v těchto oblastech masivní mračna, která pohání silné metanové bouře. Během pozorování tento úkaz na Titanu sonda Cassini viděla několikrát. Vědci se domnívali, že data značí opět metanovou bouři, ale během hlubší analýzy zjistili, že jde o něco úplně jiného.

Experti zjistili, že bouře je tvořena prachem uvolněným z písečných dun kolem rovníku. Existenci tohoto typu bouře na Titanu vědci léta předpokládali, ale nikdy se nepodařilo jev pozorovat. Dále čtěte: (Dvojice robotů ze sondy Hayabusa poslala na Zemi první fotografie z povrchu asteroidu).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu