Nezvykle silné světelné záření vydává záhadný objekt hluboko ve vesmíru

Věda a technika 05. října 2018 | 10:13 — Lukáš Bauer
Vědci zjistili, že extrémní světelné záření, které v minulosti pozorovali, vychází ze zvláštního rotujícího disku kolem černé díry, která je vzdálena od Země 15 tisíc světelných let. Tento disk vymršťuje do okolí velké množství materiálu z bývalých planet a hvězd. Objev může být důležitým vodítkem k tomu, co se děje v samotném srdci Mléčné dráhy.
Extrémně silné světelné záření vydává vzdálená černá díra / NASA

Velice silné fotony gama záření vycházejí z tělesa, u kterého vědci tento jev téměř nepředpokládali. Jedná se o miniaturní kvasar, který obklopuje rotující disk složený z materiálu zaniklých planet a hvězd. Jedná se o zdaleka nejsilnější světelné záření, které vědci u podobného objektu ve vesmíru pozorovali.

Hvězdný systém s označením SS 443 je jedním z nejexotičtějších svého druhu. Černá díra v jádru galaxie patří k těm menším, přesto tento systém vyzařuje enormní množství světelného záření.

Při bližším průzkumu objektu vědci zjistili, že energie fotonů emitovaných plazmou je stejně silná jako světelné záření. Tento objev může vědcům prozradit mnohé o fungování podobných systémů, který se nachází i v samotném středu Mléčné dráhy.

Mikrokvasar SS 433 byl objeven přibližně před třiceti lety a stal se pro astronomy atraktivní díky blízkosti k Zemi i svému zvláštnímu chování. Předchozí studie SS 433 evidovaly u tohoto systému pouze silné rentgenové záření.

Po několikaletém pozorování observatoře Gamma-Ray Observatory umístěné ve vysoké nadmořské výšce ukázalo, že kvasar vyzařuje také vysokoenergetické fotony z proudů plazmy. Kvasar tak do okolí uvolňuje fotony s energií alespoň 25 teraelektronových vln (TeV), což je asi 25 miliardkrát více energie než světlo, které vidíme, a až desetkrát silnější než jakékoliv předchozí měření světla z mikrokvasaru.

Ve vesmíru existují tělesa, která vyzařují ještě mnohem větší množství fotonů, ale díky své blízkosti je SS 443 velice důležitým vědeckým objektem, který může napovědět mnohé o fungování podobných vzdálených systémů i naší Mléčné dráhy. Dále čtěte: (Astronomové jsou na stopě deváté planety. Objevili podivné těleso na okraji Sluneční soustavy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu