V blízkosti Země brzy proletí zvláštní těleso ve tvaru lebky. Jaký vliv to bude mít na naši planetu?

Věda a technika 08. října 2018 | 10:41 — Lukáš Bauer
Za několik týdnů se do blízkosti Země přiblíží zvláštní planetka, která připomíná svým tvarem lidskou lebku. Toto těleso je pro vědce velice důležité, protože se domnívají, že jde o zaniklou kometu. Průlet tělesa naši planetu podle expertů nijak neovlivní.
Objekt mohl být dříve kometou / Internet

Přibližně za měsíc proletí kolem země asteroid, který byl poprvé objeven astronomy v roce 2015, když proletěl zcela nečekaně v těsné blízkosti Země. Toto těleso je velice známé i mezi laiky, protože svým tvarem připomíná lidskou lebku.

Objekt, který dříve možná býval kometou, dostal vědecký název 2015 TB145. Tento asteroid se v listopadu ukáže podruhé, když se k Zemi přiblíží na vzdálenost 38 milionů kilometrů. Vzhledem k předpokládané vzdálenosti vědci vylučují možnost srážky, přesto je to ve vesmírném měřítku velmi blízko.

Podle vědeckého výzkumu z roku 2017 těleso měří v průměru asi 625 metrů a jedná se tedy o menší těleso. Podle jeho oběžné dráhy a rychlosti vědci předpokládají, že by se mohlo jednat o pozůstatek komety, který by mohl být z vědeckého hlediska velmi atraktivní. Totiž jak jeho dráha, tak i jeho rychlost naznačují, že by mohlo jít o mrtvou kometu.

Vědci předpokládají, že mrtvé komety mohou tvořit velkou část všech asteroidů kolem Země. O svůj typický ohon tyto dávné komety přišly po mnoha průletech kolem Slunce a staly se dalším z mnoha asteroidů.

Většina z nás už další průlet tohoto tělesa neuvidí, protože v letech 2024, 2028 a 2037 bude mnohem blíže k Venuši a Merkuru než k Zemi. Podle výpočtů se zpět k Zemi asteroid přiblíží opět až v roce 2082. Už v srpnu 2027 v bezprostřední blízkosti Země proletí asteroid s označením 1999 AN10. Ani tento však nebude představovat velké nebezpečí. Dále čtěte: (Astronomové jsou na stopě deváté planety. Objevili podivné těleso na okraji Sluneční soustavy).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu