Lidstvo má na zastavení globálního oteplování pouhých dvanáct let. Pak se naplní nejčernější scénáře

Energetika 10. října 2018 | 09:37 — Lukáš Bauer
Nová vědecká studie zabývající se globálními změnami klimatu varuje před bodem zlomu, po kterém už nebude návratu. Svět se tak podle klimatologů musí všemi silami snažit směřovat ke globálnímu přechodu na obnovitelné zdroje energie. Pokud se to nepodaří, hrozí nevratné poškození kvality života na planetě.
Pouště mohou již koncem století pokrývat mnohem větší území / Shutterstock

V pondělí zveřejnil Mezivládní panel OSN pro změny klimatu na summitu v jihokorejském Inčchonu vědeckou zprávu, která varuje před katastrofickými scénáři. Podle vědců je nutné zaměřit se na maximalizaci obnovitelných zdrojů energie, na tento krok však zbývá podle studie už jen minimum času.

Vědci například považují za nezbytné, aby evropské státy výrazně začaly snižovat emise škodlivých plynů vypouštěných do ovzduší. Pouze tímto přístupem lze podle autorů zprávy minimalizovat škody na lidském zdraví a životech stejně jako na životním prostředí a ekonomice.

Někteří experti jsou ale skeptičtí a výzvu považují za nereálnou. Podle závěrů studie by totiž musely emise poklesnout na čistou nulu do poloviny století. Aby se podařilo omezit oteplování na 1,5 stupně, jenž byly stanoveny Pařížskou klimatickou dohodou, musely by se podle zprávy do deseti let snížit emise oxidu uhličitého o 45 procent. Naplnění cílů by bylo možné docílit pouze odstraněním stovek miliard tun oxidu uhličitého z atmosféry například pomocí opětovného zalesňování.

To nejvíce znepokojivé na celé zprávě je to, že už za 12 let bude zřejmě naše planeta o 1,5 stupně Celsia teplejší než před nástupem průmyslové výroby. Přední světoví experti přitom tento zlom považují za počátek velkého a hlavně nevratného problému, který bude pro lidstvo znamenat množství potíží.

Pokud bude totiž pomyslná kritická hranice prolomena, začne se spouštět lavinový efekt, na který lidstvo není připravené. Nejhorší scénáře tak zahrnují katastrofy jako vzestup hladiny oceánů, který donutí miliony lidí opustit domovy. Tento jev bude doprovázen extrémními výkyvy počasí a vytvářením suchých, neobyvatelných území.

Evropská komise v reakci na zveřejnění zprávy uvedla, že bude proti klimatickým změnám bojovat a očekává to i od ostatních. Jelikož neexistuje žádná planeta, na kterou by se lidstvo mohlo přemístit, záchrana naší planety Země by měla být prvořadou celosvětovou misí. Dále čtěte: (Arktida se stále více otepluje. Vědci mají další zajímavé důkazy).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu