V britském panství po více než 250 letech zpřístupnili zatopené místnosti. V místě byl objeven záhadný tunel

Věda a technika 05. listopadu 2018 | 16:07 — Lukáš Bauer
Ztracené místnosti v Blenheimově paláci, kde se narodil Winston Churchill, byly zatopeny během povodní v 18. století. Od té doby do nich proudila spodní voda a nebylo možné zatopené patro zpřístupnit. Takto zapečetěné zůstalo přízemí Blenheimova paláce několik století. Odčerpat vodu se podařilo díky probíhajícím úpravám blízkého jezera.
Grand bridge v panství, které je rodištěm Winstona Churchilla / Internet

Celé zatopené patro v jednom z objektů Blenheimova paláce bylo zpřístupněno po více než 250 letech. Toto místo, které je rodištěm někdejšího britského premiéra Winstona Churchilla, bylo zatopeno během povodní v 18. století a od té doby nebylo možné vodu odčerpat. Povedlo se to až nyní díky odstranění bahna z jezera, čímž se podařilo snížit hladinu vody.

Odborníci kteří odkryté místnosti zkoumají, objevili záhadný zablokovaný tunel, o jehož existenci nebylo nic známo. Vědci zde také našli několik potopených člunů z padesátých let 19. století. Vědci v současné době provádí přesné 3D skenování všech místností aby zjistili, co se v útrobách mostu nachází.

Již nyní jsou archeologové fascinováni množstvím místností a průchodů, z nichž některé obsahovaly stále ještě originální vnitřní nátěry, schodiště či části nábytku. Most Grand bridge, stejně jako celý Blenheimův palác, vytvořil v roce 1708 architekt John Vanbrugh. Most byl speciálně navržen tak, aby byl obytný. Uvnitř mostní konstrukce se tak nachází tři desítky pokojů.

Ačkoli neexistují žádné důkazy o tom, že v mostě někdy žili lidé, průzkumný tým uvedl, že některé pokoje mají krby a komíny. Rezidence Dukes of Marlborough, Blenheim Palace je památkou UNESCO.

Palác byl vybudován podle projektu v poměrně vzácném stavebním slohu anglického baroka jako rodinné sídlo, které je ale jedinečným způsobem kombinováno s jeho využitím jako hrobky a zároveň také národní památky. Dále čtěte: (Vítr by mohl oživit ztraceného robota Opportunity na Marsu).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu