Ozonová díra mizí. Do konce století bude Země stejná jako před průmyslovou revolucí

Věda a technika 06. listopadu 2018 | 09:05 — Lukáš Bauer
Souhrnná zpráva OSN uvádí, že nebezpečná ozonová díra kolem zemských pólů se pomalu zaceluje. Emise nebezpečných látek, které byly od poloviny 70. let dvacátého století masivně vypouštěny do ovzduší, totiž výrazně klesly a vědci předpokládají, že obě díry zmizí během následujících šedesáti let.
Ozonová díra na jižním pólu dosáhla kritické hranice na přelomu tisíciletí / Internet

Zpráva OSN tentokrát nese příjemné sdělení v podobě pokračujícího zmenšování obou ozonových děr, které byly vytvořeny škodlivými plyny vypouštěnými do ovzduší v 70. letech dvacátého století. Podle vědců by měla být díra kolem severního pólu zacelena v roce 2030 a na jižní polokouli o třicet let později.

Vrstva ozonu v atmosféře je velice důležitá pro život na Zemi, protože chrání kůži lidí i ostatních tvorů před rakovinotvorným ultrafialovým zářením ze Slunce. Podle expertů je vidět celosvětové úsilí v boji proti zvětšování tohoto problému zákazem používání látek, které ho způsobují.

Na obrovských ozonových dírách se nejvíce podepsalo používání takzvaných freonů, které se používaly jako náplně tlakových nádob, nebo jako chladící médium v klimatizacích a ledničkách. Používání těchto látek celosvětově zakazuje takzvaný Montrealský protokol z roku 1987.

V dobách neomezeného používání freonů se vrstva ozonu ztenčila až o deset procent. Od přelomu tisíciletí s každou dekádou stabilně narůstá o přibližně tři procenta. Ozonová vrstva začíná asi 20 - 25 kilometrů nad zemským povrchem. Bez zastavení výroby látek poškozujících ozon by se do roku 2065 vrstva zmenšila o dvě třetiny.

Vědci však uvádějí, že přestože je vítězství takřka na dosah, stále není důvod k oslavám. Existují totiž vážné obavy, že některé rozvojové země východní Asie se k využívání freonů vrátily a určité množství tohoto neviditelného zla do atmosféry stále vypouštějí. V horším případě se snaží freony nahradit substancemi, které mají často ještě horší ekologické dopady. Dále čtěte: (Vědci našli v hlubinách oceánu velké skleněné útvary. Vzácný přírodní jev vznikl před třemi lety).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu