Extrémní sonda Parker poslala zajímavou fotografii z blízkosti Slunce

Věda a technika 14. prosince 2018 | 12:13 — Lukáš Bauer
Ještě žádný pozemský přístroj se nedostal ke Slunci tak blízko, jako sonda Parker americké NASA. Tato unikátní sonda, vybavená speciálním tepelným štítem, dokáže odolat obrovským teplotám a po své dlouhé pouti vesmírem poslala k Zemi jednu velice zajímavou fotografii.
Další 1 fotografie v galerii
Sluneční koróna sahá do obrovské vzdálenosti kolem Slunce / Internet

Sonda Parker Národního úřadu pro letectvo a vesmír (NASA) se vydala nebezpečně blízko naší mateřské hvězdě, aby jako první pozemské zařízení provedla výzkum v oblasti sluneční koróny, tedy vrstvy, která sahá do vzdálenosti přibližně osmi miliónů kilometrů kolem Slunce.

V listopadu, kdy byla sonda Parker od povrchu Slunce ve vzdálenosti 27 miliónů kilometrů, zachytila ​​první blízkost naší hvězdy. Na záběru jsou vidět jakési ohnivé louče, které jsou tvořeny slunečním materiálem, jenž se vyskytuje nad oblastmi se zvýšenou aktivitou.

Jedna z ohnivých koulí je na fotografii zachycena v dokonalé podobě včetně jasného objektu pod ní, který představuje planeta Jupiter. Spolu s touto fotografií začne pozemní středisko ze sondy přijímat i důležitá data.

Postavení Slunce, Země a samotné sondy však nyní nepřeje přenosu rádiového signálu a úplně všechna data stáhne NASA až při dalším vnoření sondy do koróny v dubnu 2019.

Sonda Parker vystartovala do vesmíru pouze v srpnu 2018. Od té doby už stihla zaslat na Zemi své první záběry vesmíru a zlomit několik vesmírných rekordů. Dále čtěte: (Hluboko v podzemí se nachází obrovský ekosystém. Vědci předpokládají, že je dvakrát větší než plocha oceánů).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu