První pokus o vypěstování rostliny mimo Zemi selhal. Bavlna nepřežila západ Slunce

Věda a technika 18. ledna 2019 | 16:51 — Lukáš Bauer
Čínská mise, během které přistál lunární modul na odvrácené straně Měsíce, přinesla také jeden velice zajímavý experiment. Čínští vědci se v uzavřeném speciálním zařízení snažili přivést k životu rostlinu bavlny. Pokus však podle posledních zpráv skončil neúspěchem.
Další 1 fotografie v galerii
Měsíc podle vědců není vhodným místem pro pěstování rostlin / Internet

Čínský experiment, jehož cílem bylo vypěstovat ze semene rostlinu bavlny, skončil podle zprávy čínské vesmírného programu neúspěchem. Vůbec první rostlina, která vyklíčila ze semene v uzavřeném speciálním kontejneru mimo Zemi, nepřežila měsíční západ Slunce.

Na odvrácené straně Měsíce se totiž teploty po západu Slunce propadnou až na -170 stupňů Celsia. Tuto teplotu nedokázala čerstvě vyklíčená sazenice ani ve speciálním kontejneru přežít.

Pro čínské vědce se jedná o velké zklamání, protože jejich výzkum měl představovat průlom v mimozemském pěstování rostlin.

Čínští vědci dále k průběhu celého experimentu uvedli, že ostatní semena bavlny a rostliny brambor a některých odrůd zelí díky velice nízké teplotě nedokázaly v kontejneru přežít. Veškerá organická hmota se nyní v kontejneru rozloží a pokus bude ukončen.

Samotná mise na odvrácené straně Měsíce je v rámci vesmírného výzkumu unikátní, protože se doposud nikomu v této nebezpečné oblasti přistát nepodařilo. Více o průběhu mise se dočtete v tomto našem článku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu