Američané chtějí ve vesmíru rozmístit speciální čidla, která mají varovat před raketovými útoky z KLDR a dalších zemí

Věda a technika 20. ledna 2019 | 10:17 — Lukáš Bauer
Prezident Spojených států Donald Trump během návštěvy Pentagonu představil plány modernizované protiraketové obrany. Součástí tohoto rozsáhlého systému mají být také speciální čidla rozmístěná ve vesmíru, která budou varovat před raketovými útoky nejen ze Severní Koreje, ale i dalších států, jako jsou Čína nebo Rusko.
Raketové útoky má pomoci odvrátit nová verze protiraketové obrany / Internet

Nová generace americké protiraketové obrany Spojených států bude podle prezidenta Donalda Trumpa obsahovat mnoho prvků včetně speciálních čidel umístěných ve vesmíru. Tato čidla tak mohou včas varovat obyvatele na území USA před případnými útoky jiných států.

Cílem této obrany je podle Trumpova vyjádření odhalit a včas zneškodnit nepřátelské rakety. Během návštěvy také zdůraznil, že vyjádřuje stoprocentní podporu Severoatlantické alianci, pokud alianční země dostojí svým závazkům.

Mezi nejnovějšími prostředky nové obrany jsou speciální čidla rozmístěná v kosmu, která budou rychleji detekovat a případně také eliminovat nepřátelské rakety. Tato čidla rychleji rozpoznají nepřátelskou raketu již v okamžiku jejího startu. Ve vesmíru by měly být rozmístěny spolu s čidly také aktivní prostředky schopné zničit letící raketu.

Donald Trump tak reagoval na nedávné informace, že Rusko má k dispozici nový typ nadzvukové rakety, kterou obranné systémy nemohou zachytit. Dosavadní protiraketová obrana USA je založena na prostředcích rozmístěných na zemi a na moři, která nejsou podobnému útoku schopna aktivně čelit.

Podle expertů se však nový systém protiraketové obrany USA může dostat do kolize s ostatními prioritami, které Spojené státy v rámci obrany mají. Mezi tyto aktivity patří také například vývoj nových jaderných zbraní.

Stejně tak může vývoj obrany proti raketám negativně ovlivňovat diplomacii se státy, jako jsou Rusko nebo Čína. Nedávno se také objevily informace o podivném chování jednoho z ruských satelitů, které vyvolalo obavy, že se může jednat o vesmírnou zbraň.

Témata: raketa, obrana, USA, čidlo, vesmír
Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu