Magnetické pole Země oslabuje geologická anomálie ukrytá pod Afrikou

Věda a technika 24. ledna 2019 | 10:30 — Lukáš Bauer
Podle závěrů výzkumu, který vědci v minulém roce po dlouhých měřeních zveřejnili, může být magnetické pole Země, které nás chrání před částicemi z vesmíru, výrazně oslabeno. Na vině je podle vědců geologická anomálie, která se ukrývá přímo pod africkým kontinentem.
Další 3 fotografie v galerii
Magnetosféra je značně nerovnoměrná a vědci mají obavy / Internet

Magnetické pole Země je rovnoměrné podobně jako vnitřek planety. Vědci se v poslední době zaměřují na oblast jižní Afriky, která vykazuje známky toho, že může již brzy dojít k přepólovaní Země. V této oblasti je totiž roztavené železné jádro velice blízko zemskému plášti.

Rozsáhlá oblast afrického kontinentu se také překrývá s takzvanou South Atlantic Anomaly, která se vyznačuje podivným chováním Van Allenových pásů. V této obrovské oblasti, jež sahá od Chille až po Zimbabwe, ztrácí Van Allenovy pásy svou sílu.

Odborníci také již v minulosti zaznamenali, že oblast negativně ovlivňuje práci satelitů a vesmírných pozorovacích systémů, protože v těchto místech proniká na naši planetu velké množství kosmického záření. Například Hubbleův vesmírný teleskop nad touto oblastí nepracuje a v odborných kruzích je často označována za vesmírný Bermudský trojúhelník.

Společnost SpaceX v roce 2012 zaznamenala poruchu na kapsli Dragon, které bylo nutné restartovat systémy. Japonci dokonce udávají, že tato anomálie může za nekontrolovatelné roztočení a konečnou destrukci satelitu Hitomi.

Podle vědeckých měření a historických dat, kterých experti bohužel nemají mnoho, magnetické pole Země v oblasti South Atlantic Anomaly během uplynulých 160 let výrazně zesláblo. Podle analytických modelů může jít o první fázi procesu, jehož výsledkem bude prohození magnetických pólů. Pokud se tento scénář naplní, v magnetickém poli Země nastane naprostý chaos.

V dávných dobách by přepólování nepředstavovalo výrazný problém, ale v dnešním digitálním věku by to znamenalo opravdovou katastrofu. Fungovat by tak například přestaly všechny navigační systémy, citlivá elektronická zařízení by vykazovala nepředvídatelné chyby a s největší pravděpodobností by byla ochromena také satelitní komunikace na oběžné dráze.

Pokud by se tak skutečně stalo, mohla by tato skutečnost zvýšit množství kosmického záření a ohrožen by byl téměř každý živý organismus na Zemi. Podle některých vědců se však jedná o přirozené procesy, které nemohou chod života na Zemi ovlivnit. Vědci minulý týden také zveřejnili studii, která mění teorii o vyhynutí dinosaurů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale mají spoustu vychytávek: vymyslí hru na pobavení, či ugrilují steak

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu