Ztracený rover Opportunity nedávno oslavil neuvěřitelných patnáct let na rudé planetě

Věda a technika 28. ledna 2019 | 09:00 — Lukáš Bauer
Rover Opportunity americké NASA oslavil v minulém týdnu dlouhých patnáct let na povrchu Marsu. Robotické vozítko, které bylo původně navrženo na misi dlouhou 90 dní, odsloužilo dalších 5 224 dny, než byla komunikace s ním přerušena kvůli silné písečné bouři.
Další 3 fotografie v galerii
Vozítko Opportunity se stále pozemnímu středisku nehlásí / Internet

Rover Opportunity minulý týden oslavil své 15. výročí od doby, kdy poprvé dosedl na povrch Marsu. Dne 24. ledna robot přistál v kráteru na planině Meridiani Planum, kterou NASA vybrala jako nejvhodnější pro přistání na Marsu.

Robotické vozítko Opportunity bylo navrženo pro 60denní misi a ujetí vzdálenosti jednoho kilometru. Do dnešního dne strávil robot na Marsu neuvěřitelných 5 244 dny a ujel vzdálenost 45 kilometrů. Vozítko NASA sice ztratila během silné prachové bouře, ale stále nepřestává věřit, že se spojení podaří obnovit.

Mezi největší úspěchy Opportunity patří například zjištění, že planina Meridiani Planum byla kdysi pobřežím slaného moře. Koncem roku velkou náhodou objevil nedotčený marťanský meteorit. Pomohl vytvořit i teplotní profil atmosféry rudé planety a objevil horniny ve tvaru koule.

„Patnáct let na povrchu Marsu svědčí nejen o skvělém průzkumném stroji, ale také o oddanosti a talentu týmu, který umožnil rozšířit naše znalosti o rudé planetě,“ řekl projektový manažer mise John Callas.

Rover Opportunity se naposledy spojil se Zemí 10. června, když Mars zahalila celoplanetární prachová bouře. Prach v ovzduší způsobil, že k povrchu se nedostávalo sluneční světlo a robot nemohl dobíjet baterie za pomoci svých solárních panelů. V důsledku nedostatku energie se proto přepnul do nouzového režimu, ve kterém zůstává dodnes.

Loňská bouře byla mimořádně velká a silná. Je tedy možné, že rover je poškozen nebo i zasypán prachem. V takovém případě zřejmě žádná odpověď nepřijde, ale misi roveru Opportunity inženýři stále neukončili.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu