Z moře se vynořil teprve před čtyřmi lety. Nyní ostrov v Pacifiku bují životem

Věda a technika 05. února 2019 | 07:50 — Lukáš Bauer
Před čtyřmi lety se uprostřed Pacifiku vynořil zcela nový sopečný ostrov, který místní obyvatelé pojmenovali Hunga Tonga podle podmořské sopky, která jej vytvořila. Toto nově vzniklé místo nyní zažívá nečekaný rozkvět a doslova bují životem.
Další 3 fotografie v galerii
Ostrov Hunga Tonga začaly pokrývat zvláštní rostliny / Internet

Vědci už léta studují sopečný ostrov Hunga Tonga, aby se dozvěděli více o vzniku těchto vzácných vulkanických ostrovů. Tato sopečná hornina, která se vynořila z moře, je jeden z mála ostrovů, který během posledních 150 let vznikl sopečnou činností.

Vědci tento ostrov zkoumají za pomoci satelitních snímků, ale nedávná expedice přímo na místě odhalila nečekaný rozkvět rostlin. Na ostrově vědci provedli GPS měření a průzkumy za pomoci dronu, který zaznamenával data o erozi.

Ostrov byl v době průzkumu bohatě osídlem několika druhy mořských ptáků. Na místě vědci také zjistili přítomnost poměrně bujné vegetace, která se na místo nejspíše dostala v jejich trusu.

Vědci hodlají tento ostrov i nadále studovat, protože je to jedinečná příležitost, jak v přímém přenosu sledovat, jak tvorové a rostliny osidlují zcela nové území a také samotný vznik vulkanických ostrovů. 

Většina těchto nově vzniklých ostrovů totiž velice rychle zase zmizí vlivem eroze. Hunga Tonga je jedním z mála, který, jak se zdá, erozi podléhá velice pomalu. Přesto ale vědci předpokládají, že během několika desítek let vlivem silných vln i tento ostrov zmizí. Dále čtěte: (Vědci se zaměřili na obří supervulkán v Jihočínském moři. Jeho aktivita může ovlivnit celý svět).

Témata: ostrov, sopka, oceán, vědec
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu