Společnost Mars One, která chtěla poslat lidi bez návratu na Mars, zkrachovala

Věda a technika 13. února 2019 | 09:48 — Lukáš Bauer
Holandská soukromá společnost Mars One měla v plánu vyslat první lidi na rudou planetu v roce 2023, ovšem neměla návratový plán. Společnost svou vizi vesmírné reality show představila již v roce 2012 a chtěla tak začít kolonizaci jako první.
Další 2 fotografie v galerii
Mars One je holandská společnost, která vymyslela originální projekt vesmírné reality show / Mars One

Soukromá společnost z Holandska, která šokovala v roce 2012 svým plánem na vyslání lidí na Mars, nyní zkrachovala. Lidé měli být vysláni na rudou planetu bez možnosti návratu a stát se účastníky první vesmírné reality show v historii.

Celý projekt kolonizace Marsu chtěla společnost financovat pomocí reality show, která měla divákům nabídnout výběrové řízení, testy na Zemi a v závěrečné fázi samotnou cestu a kolonizaci Marsu. 

Mars One je složena z neziskové organizace Mars One a společnosti Mars One Venture, která zkrachovala. Bankrotu si nejprve všiml pozorný uživatel webu reddit ve švýcarských finančních dokumentech. Zakladatel firmy Holanďan Bas Lansdrop uvedl, že se v současné době snaží najít řešení této nepříjemné situace.

Pokud by jeho záměr vyšel, předběhl by v cestě s lidmi na Mars americkou NASA, která plánuje vyslání prvních lidí až v roce 2033. Evropská vesmírná agentura zatím nemá stanoven žádný termín, ale také chce dostat se na čtvrtou planetu Sluneční soustavy. Podobné ambice má také Čína a Rusko.

Stejně tak plánuje vyslání prvních lidí na rudou planetu i zakladatel společnosti SpaceX Elon Musk. Využít k tomu chce velkou raketu Falcon, kterou v současné době dokončuje. Podle Muska by první kolonie na Marsu mohla vzniknout již v roce 2066. Na Mars se chystá také další vesmírný rover, tentokrát v rámci rusko-evropského projektu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu