Ruská raketa Sojuz měla při startu vážné problémy. Egyptský satelit nakonec dosáhl oběžné dráhy

Věda a technika 26. února 2019 | 10:49 — Lukáš Bauer
Ruská nosná raketa Sojuz během posledního startu zaznamenala problémy. Tuto informaci zveřejnila ruská média na základě zprávy vesmírné agentury Roskosmos. Třetí stupeň rakety nedosáhl předpokládané výšky, ale situaci se podařilo zvládnout.
Další 2 fotografie v galerii
Ruská raketa se dostala během startu do potíží / Internet

Ruská nosná raketa Sojuz se v noci na pátek při startu dostala do problémů, oznámila ruská média s odvoláním na zdroje agentury Roskosmos. Třetí stupeň rakety, která na oběžnou dráhu dopravovala egyptský komunikační satelit, nedosáhl předpokládané výšky, situaci se ale nakonec podařilo zvládnout.

Start ruské rakety Sojuz-2 s egyptskou družicí Egyptstat-A se uskutečnil ve čtvrtek večer v kazašském kosmodromu Bajkonur. Zařízení v ceně přibližně 100 milionů dolarů má nahradit na oběžné dráze porouchaný satelit Egyptstat 2, který přestal fungovat v roce 2017.

O samotné příčině poruchy agentura Roskosmos zatím neinformovala. Egyptský satelit se však údajně navzdory problémům dostal na předpokládanou letovou dráhu.

V souvislosti s poruchou byl odložen plánovaný start Sojuzu z karibské základny Kourou ve Francouzské Guyaně. Ruská nosná raketa měla počátkem příštího týdne vynést na oběžnou dráhu šest britských komunikačních družic OneWeb. Jedná se tak o další nemilou událost pro ruský kosmický program, který v posledních letech zaznamenal několik větších problémů.

Loni v říjnu měla nosná raketa Sojuz vynést k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) pilotovanou kosmickou loď, start se ale nezdařil. Ruský kosmonaut Alexej Ovčinin a Američan Nick Hague se díky záchrannému systému úspěšně vrátili na Zemi. Dále čtěte: (Rusové zjistili příčinu nehody rakety Sojuz).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu