Záhadný kmen domorodců má neuvěřitelnou odolnost proti chorobám. Vědci zjistili proč

Věda a technika 01. března 2019 | 19:02 — Lukáš Bauer
Domorodý kmen z Papuy-Nové Guiney zajímal vědce již delší dobu, protože tito lidé mají neobvyklou odolnost proti závažným onemocněním. Nyní experti, kteří lidi z tohoto kmene podrobili výzkumu, přicházejí se zajímavou teorií.
Domorodci z Papuy-Nové Guiney mají zajímavou schopnost odolávat nemocem / Internet

A co stojí podle vědců za zesílenou imunitou těchto lidí? Jsou to jejich tak trochu prapodivné praktiky. Obyvatelé kdysi naprosto izolovaného kmene měli dlouhé roky ve zvyku pojídat mozky svých zemřelých příbuzných. Paradoxně si tím v těle vytvořili látky proti demenci i jiným chorobám, které postihují mozek. S tvrzením přišli britští vědci, kteří spolupracují s kolegy z Papuy-Nové Guiney. 

Kanibalismus si ale prý vybral jinou daň. Příslušníci tohoto kmene se sice ochránili před demencí, ale objevilo se u nich degenerativní onemocnění mozku zvané "kuru", které mělo za následek vymření části kmenové populace.

Když byl v roce 1950 kanibalismus zakázan, epidemie kuru začala ustupovat. U části kmenové populace pak byl objeven gen, který způsobuje genetickou odolnost vůči fatálním onemocněním mozku, jako je choroba šílených krav či již zmiňovaná demence.

Vědci jsou přesvědčeni, že tuto genovou abnormalitu způsobila právě dlouhodobá konzumace mozků zemřelých.

Podle vědců je tento gen obrovským krokem k pochopení nejen uvedených chorob, ale i Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Gen totiž ochraňuje člověka před působením proteinů prionů, které těla savců přirozeně produkují. A právě ty, ve zmutované podobě, napadají mozkovou tkáň a chovají se jako virus. Dále čtěte: (Zázračný africký strom se může stát lékem na rakovinu. Jeho mocné účinky studují vědci).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu