Záhadné ničivé mořské vlny: Pro plavbu po mořích jsou možná nebezpečnější než tsunami

Věda a technika 02. března 2019 | 17:51 — Lukáš Bauer
Takzvané tulácké vlny byly dlouhá léta pouze mýty mezi námořníky, ale vědci prokázali, že skutečně existují. Zcela osamocené obří vlny, které svou ničivou silou mohou zahýbat nejednou zaoceánskou lodí se z nenadání objeví a zase zmizí.
Další 2 fotografie v galerii
Obrovské osamocené vlny mohou vážně poškodit lodě / Internet

Již stovky let vyprávějí námořníci historky o obřích vlnách, které se objevují jako blesk z čistého nebe a potápějí lodě. Vědci je však po dlouhou dobu odmítají vzít na vědomí a jsou přesvědčeni, že se jedná o námořnické báchorky. Ještě v polovině dvacátého století oceánografové v jednom šiku popírají jejich existenci.

Až v roce 1980, když se s tuláckou vlnou potká francouzský tanker Esso Languedoc se situace mění. Očití svědkové vypovídají, že moře bylo rozbouřené a vlny dosahovaly 4 metrů. Náhle se však objevila několikanásobně vyšší obrovská vlna. Jednomu členovi posádky se podaří vlnu vyfotografovat a vědci později na základě této fotografie její výšku odhadnou na 30 metrů! Přesto jsou i nadále k tomuto záhadnému jevu skeptičtí.

V lednu 1995 však tulácká vlna zasáhne vrtnou plošinu Draupner u norských břehů. Laser sledující hladinu moře zaznamená její výšku, která dosáhla téměř 26 metrů a rychlost přesahující 72 kilometrů za hodinu. Nezvratný důkaz byl na světě a oceánografové konečně kapitulují.

Zpětný průzkum vraků lodí potopených v letech 1969 až 1994 následně odhalí, že více než třetinu z těchto lodí potopila právě tulácká vlna. A z oběžné dráhy Země družice zaznamenají v průběhu 12 let jen v oblasti Severního moře 460 těchto vln, které dosahovaly výšky mezi 20 a 30 metry. Podle expertů jich v každém okamžiku ve světových oceánech existuje přibližně deset.

Podle australského profesora Naila Akhmedieva jsou tyto vlny pro plavbu po mořích nebezpečnější než vlny tsunami, které představují nebezpečí jen u pobřeží. Tyto tulácké vlny se totiž objevují zdánlivě bez jakékoli příčiny a mohou dosáhnout několikanásobku výšky okolních vln. Na plavidlo zasažené vlnou vysokou 11 metrů tak působí silou přibližně 6 tun/m2. Většina lodí je sice stavěna tak, aby vydržela až 15 tun, ale vlna vysoká 30 metrů už vyvine sílu 100 tun. A v tomto případě nemá zasažené plavidlo šanci.

Jak tyto zabijácké vlny vznikají, se vědci stále jen domnívají. Mohou vzniknout v bouři i na zcela klidném moři například předbíháním, kdy jedna vlna pohltí druhou či přechodem přes mělčinu. Ale mohou vzniknout i nárazem na proud v opačném směru. Často se totiž vyskytují právě v oblastech mohutných oceánských proudů. Přesnou příčinu jejich vzniku se doposud nepodařilo odhalit a není možné tak před nimi varovat. Pro námořní dopravu tedy zůstávají hrozbou i nadále.
Dále čtěte: Poblíž Nového Zélandu se prohnala vlna vysoká jako osmipatrový dům.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Polovina Čechů má zkušenost s investováním. Za nejbezpečnější investice považují nemovitosti

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Zavřít reklamu