Nová kosmická loď Dragon úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a technika 05. března 2019 | 18:26 — Lukáš Bauer
Po téměř 27 hodinách letu přistála kosmická loď Crew Dragon americké společnosti SpaceX u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Nová kosmická loď určená pro přepravu lidí svůj první vesmírný let uskutečnila s figurínou prošpikovanou senzory.
Další 2 fotografie v galerii
Kosmická loď Crew Dragon dorazila k ISS / Internet

Kosmickou loď Crew Dragon vynesla na oběžnou dráhu raketa Falcon 9, která vzlétla v sobotu v 08:49 SEČ z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě. Kosmická loď se poté v neděli v 11:51 SEČ spojila automaticky s ISS bez pomoci robotického ramene. Současné posádce vesmírné stanice také přivezla asi 200 kilogramů zásob.

U orbitálního komplexu stráví Crew Dragon asi pět dní a poté se vydá zpět na Zemi, kde přistane na padácích ve vodách Atlantského oceánu nedaleko břehů Floridy.

První zkušební let Crew Dragon byl uskutečněn bez lidské posádky, kterou nahrazuje výše zmíněná figurína ve speciálním skafandru, kterou na Zemi pojmenovali Ripleyová – podle hlavní postavy filmu Vetřelec z roku 1979. 

Pokud půjde vše stejně dobře i během dalších zkoušek, které Crew Dragon čekají, měla by v červenci následovat druhá zkušební mise, tentokrát již s lidskou posádkou. Do vesmíru by se měli podívat astronauti Doug Hurley a Bob Behnken.

Kosmická loď Crew Dragon je schopna do kosmu dopravit sedm astronautů, v běžném provozu by měla ale transportovat čtyři. Tato kosmická loď má Američany v programu letů do kosmu s lidmi zbavit závislosti na Rusku, které je v současnosti jediné schopné kosmonauty na ISS a z ní dopravit.

Není však jedinou. Společnost Boeing na duben připravuje testovací let své lodi CTS-100 Starliner bez posádky, v srpnu pak chce poprvé letět s astronauty. Vedle toho americká společnost Lockheed Martin a evropský Airbus vyvíjejí pro NASA další kosmickou loď Orion. Dále čtěte: (Do vesmíru odstartovala zcela nová kosmická loď. Brzy se připojí k ISS).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu