Japonsko zveřejnilo video, na kterém je zachycen výstřel sondy do asteroidu

Věda a technika 06. března 2019 | 13:32 — Lukáš Bauer
Japonská vesmírná agentura JAXA zveřejnila video, na kterém je zachycena sonda Hajabusa 2, jak vystřeluje speciální projektil k uvolnění materiálu z asteroidu. Tento materiál následně odebrala a dopraví ho zpět na Zemi.
Loading...
Sonda Hajabusa 2 uvolnila materiál z asteroidu / Internet

Japonská sonda Hajabusa 2, která nedávno dorazila ke vzdálenému asteroidu, provedla náročný manévr koncem února. Vědci nyní zveřejnili video, na kterém je odstřel horniny z asteroidu zachycen.

Sonda se snesla těsně nad povrch asteroidu 22. února a během krátké chvíle vystřelila z trubice speciální projektil rychlostí 300 metrů za vteřinu. Projektil z trvrdého a pružného kovu vymrštil části asteroidu do prostoru.

Na videu je zachycen nejen samotný sestup sondy, ale také kontakt odběrové hubice s povrchem. V dalším momentě začne sonda rychle stoupat a spolu s ní i rozvířený prach a úlomky z povrchu.

„Tato kamera byla vyrobena a namontována pomocí darů od veřejnosti a nyní pro nás všechny zachytila ​​historický moment. Díky všem za podporu,“ uvedl na Twitteru tým JAXA, který má sondu na starost.

Zda sonda správně vzorek odebrala a uskladnila, se však dozvíme až po jejím přistání, jelikož není vybavena žádným zařízením, které by mohlo přítomnost materiálu potvrdit. Experti z JAXA všaku uvedli, že na základě množství uvolněného materiálu lze předpokládat úspěšný odběr.

Hajabusa 2 se pokusí také o druhý a třetí odběr vzorku, který je plánován na duben. Během posledního experimentu chtějí vědci získat materiál z hloubky asteroidu. Projektil proto sonda vystřelí z výšky pěti set metrů. Díky vysoké rychlosti vytvoří kráter, z jehož dna potom Hajabusa odebere vzorek.

Hajabusa 2 dorazila k asteroidu loni v červnu, cesta jí trvala tři a půl roku. Sonda už na povrch dopravila kontejner MINERVA-II 1 s dvojicí robotů pojmenovaných Rover-1A a Rover-1B a také německý přistávací modul MASCOT. Sonda nese ještě kontejner MINERVA-II 2, ve kterém je robot Rover-2, jeho přistání na povrchu je plánováno na červenec. Dále čtěte: (Nová kosmická loď Dragon úspěšně zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu