Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice

Věda a technika 17. března 2019 | 06:21 — Lukáš Bauer
Trojice astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice poté, co ji ve čtvrtek dostala ruská raketa Sojuz-FG na oběžnou dráhu. Raketa s vesmírnou lodí Sojuz MS-12 na palubě odstartovala z kosmodromu Bajkonur.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná loď Sojuz zakotvila u ISS / Internet

Po přibližně šestihodinové cestě v pátek dorazila trojice astronautů do cíle na palubě vesmírné lodi Sojuz MS-12. Rus Alexej Ovčinin a Američané Christina Kochová a Nick Hague by měli na stanici strávit 204 dní.

Modul po čtyřech obletech Země přiblížil posádku k ISS za kratší dobu, než je obvyklé. Úspěšné zachycení oznámila NASA krátce po druhé hodině ranní SEČ.

Na ISS je nyní tříčlenná posádka: Rus Oleg Kononenko, Američanka Anne McClainová a Kanaďan David Saint-Jacques. Ti jsou na oběžné dráze od 3. prosince.

Na 29. března je naplánován první výstup dvou žen do otevřeného vesmíru. Společně ho uskuteční Kochová a McClainová. V květnu do otevřeného kosmu vystoupí také astronauti Ovčinin a Kononenko.

Dvojice Ovčinin a Hague se na ISS vrátili znovu po havárii z loňského léta, kdy selhal motor druhého stupně rakety. Oba astronauti se pomocí záchranného systému dostali zpět na Zemi a bezpečně přistáli v kazašské stepi.

Oba muži nyní na tiskové konferenci uvedli, že raketě maximálně důvěřují. „Jsem si stoprocentně jistý, že nás kosmická loď dopraví bezpečně na vesmírnou stanici a zpět domů,“ prohlásil podle agentury AP Hague. Dále čtěte: Aféra s vyvrtanými otvory v plášti Mezinárodní vesmírné stanici má dohru. Rusko chce zajistit větší bezpečnost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu