Změny klimatu pustoší Zemi. Jejich dopady pocítily v loňském roce miliony lidí

Věda a technika 30. března 2019 | 17:07 — Lukáš Bauer
Dopady klimatických změn na společnost a hospodářství jsou každým rokem citelnější. Díky rekordně vysokým koncentracím skleníkových plynů v atmosféře globální teploty dosahují vysokých úrovní a mají vliv na životy milionů lidí.
Další 3 fotografie v galerii
Globální změny klimatu se podepisují na kvalitě života lidí / Internet

Světová meteorologická organizace (WMO) zveřejnila novou zprávu o stavu klimatu, ve které klade důraz zejména na rekordně zvýšené hladiny moří a teploty na pevnině i v oceánu. Experti navíc očekávají, že tyto teploty budou i nadále vzrůstat.

Podle představitelů organizace je dnes klimatologie na takové úrovni, že poskytuje spolehlivé důkazy o zvyšování globálních teplot a s tím spojených jevů, jako jsou zvyšující se hladiny oceánů, ubývání ledovců a extrémní vlny horka.

Jako jeden z hlavních indikátorů klimatických změn považuje WMO zejména úroveň oxidu uhličitého, který byl loni na hodnotě 357 částic na jeden milion. V letošním roce se dokonce tyto hodnoty dostaly přes hranici 400 částic.

Klimatickou zprávu organizace zpracovává každý rok již pětadvacet let a vychází z dat hydrologických služeb, nadnárodních organizací a OSN. Zpráva popisuje také rizika, která klimatické změny přináší, a dopady na lidskou společnost a hospodářství.

„Data zveřejněná v této zprávě jsou příčinou k velkým obavám. Poslední čtyři roky byly v historii měření nejteplejší, globální průměrná teplota se roku 2018 pohybovala přibližně jeden stupeň Celsia nad hodnotami před příchodem průmyslové revoluce,“ uvádí zpráva.

Podle klimatologů je ještě stále šance dopady klimatických změn zmírnit, ale vyžadovaly by velice rychlé a razantní jednání. Například množství emisí oxidu uhličitého by muselo do roku 2030 poklesnout na 45 procent dnešních hodnot a do roku 2050 by musely být emise nulové.

V loňském roce postihly přírodní hrozby spojené s klimatickými změnami přibližně 62 milionů lidí, a tento stav se podle vědců bude každým rokem zhoršovat. Jednalo se například o bouře a hurikány Florence a Michael a tajfun Mangkhut. Vlny veder a lesní požáry v Evropě, Japonsku a USA připravily o život asi šestnáct set lidí. Dále čtěte: Pod africkým ostrovem Mayotte probíhá velice zvláštní vulkanická činnost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu