Mezinárodní vesmírná stanice je v ohrožení. Mohou ji poškodit trosky z indické protisatelitní zbraně

Věda a technika 03. dubna 2019 | 16:41 — Lukáš Bauer
Během zkoušky sestřelování satelitu novou indickou protisatelitní zbraní se uvolnilo velké množství trosek, které nyní ohrožují posádku na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Šéf americké NASA tento čin považuje za velice nezodpovědný.
Další 2 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírná stanice ISS / Internet

Indie před týdnem oznámila, že na oběžné dráze ve výšce 300 kilometrů zničila družici protisatelitní střelou. Podle vyjádření mají trosky na nízké oběžné dráze během několika týdnů vstoupit do atmosféry.

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) se sice pohybuje na oběžné dráze kolem 400 kilometrů nad povrchem, ale některé trosky z testu ji přesto ohrožují. NASA totiž uvedla, že nejméně 24 kusů z celkového množství 400 trosek se dostávají nad oběžnou dráhu ISS.

Podle NASA je taková činnost neslučitelná s plánovanými misemi ve vesmíru včetně pilotovaných letů. Jelikož experti mohou rozlišit trosky větší než 10 centimetrů, v současné době monitorují přibližně 60 kusů trosek z indického satelitu.

Americká armáda, která riziko vesmírných kolizí na orbitě vyhodnocuje, sleduje 23 tisíc objektů větších než 10 centimetrů včetně 10 tisíc kusů trosek. Přibližně 3 000 kusů trosek vzniklo během čínského sestřelování družice v roce 2007, kdy Čína zlikvidovala satelit 865 kilometrů nad Zemí.

Tento čínský počin byl označen za velmi nebezpečný a nezodpovědný, protože trosky z družice budou kroužit kolem Země ještě desítky let, než sestoupí do atmosféry a shoří. Díky tomu ohrožují provoz ostatních družic a ohrožují mise.

Kromě Indie a Číny úspěšné zkoušky protisatelitních zbraní udělaly Spojené státy s Ruskem. USA naposledy zničily satelit na oběžné dráze v únoru 2008, byla to nefunkční vojenská zpravodajská družice. Satelit měl nádrž s přibližně půl tunou toxického hydrazinu, která by mohla přežít i vstup do atmosféry a následně dopadnout do obydlené oblasti. Dále čtěte: (Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu