Do vesmíru vzlétl další vesmírný kamion. Na ISS dopraví několik tun nákladu

Věda a technika 18. dubna 2019 | 14:55 — Lukáš Bauer
Z amerického kosmodromu na ostrově Wallops odstartovala během středečního večera zásobovací vesmírná loď, která míří k Mezinárodní vesmírné stanici. Nákladní loď Cygnus na oběžnou dráhu vynesla raketa Antares.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná loď Cygnus bude pokračovat v zásobování ISS až na podzim / Internet

Ve středu večer odstartovala z amerického ostrova Wallops další zásobovací vesmírná loď Cygnus. Za vývojem této zásobovací lodi stojí společnost Northrop Grumman. Tato nákladní loď dopraví k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) více než 3,5 tun zásob a nejrůznějšího materiálu.

Loď Cygnus by měla dosáhnout orbitálního komplexu v pátek kolem poledne. Vesmírnou loď zachytí astronautka Anne McClainová pomocí robotického ramene, díky kterému bude posléze připojena k americkému modulu Unity.

NASA uvedla, že se jedná o poslední zásobovací let Cygnus pro účely Mezinárodní vesmírné stanice, protože končí dohoda se společností Northrop Grumman. Tato dohoda by měla být v nové verzi obnovena na podzim tohoto roku.

Cygnus zůstane k ISS připojena do 23. července a po odpojení ještě vypustí miniaturnní satelity společnosti NanoRacks. Poté bude pokračovat v prodloužené misi až do prosince, kdy se s několika tunami odpadu z ISS vrátí na Zemi. Dále čtěte: (Vědci objevili způsob, jak vytvořit plutonium, které může sloužit jako palivo pro mise v hlubokém vesmíru).

Témata: vesmír, ISS, zásoba, Cygnus
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu