Afrika bude mít svou vesmírnou agenturu. Chce jít po vzoru ESA

Věda a technika 28. dubna 2019 | 09:44 — Lukáš Bauer
Několik afrických zemí chce založit svou vlastní vesmírnou agenturu v důsledku stále rostoucích kosmických ambicí. Africký kontinent tím chce dohnat náskok ostatních vesmírných velmocí a získat větší přístup k technologiím.
Další 2 fotografie v galerii
Nová vesmírná agentura vznikne spojením několika afrických zemí / Internet

Africké země se rozhodly spojit síly a vytvořit svojí vesmírnou agenturu. Vesmírná aktivita na africkém kontinentu totiž v uplynulém období stále roste. V posledních letech byla do vesmíru vypuštěna většina evropských družic.

Vesmírná agentura by měla mít sídlo v Egyptě, ale programu se bude účastnit také Nigérie a JAR. V Jihoafrické republice také vznikne velký radioteleskop Square Kilometre Array, jenž bude největším pozorovacím zařízením v historii.

Spojení sil těchto zemí v rámci kosmického programu přinese Africe mnoho užitečných poznatků. Nové družice tak mohou pomoci například v oblasti nakládání se surovinami, stejně jako v zemědělství a jiných odvětvích. Nigerijská vláda také používá satelitní snímky bezpečnostní složky při boji s islamisty z organizace Boko Haram a jinými povstaleckými skupinami.

„Existuje souvislost mezi výskytem larev komárů, kteří malárii šíří, a oblastmi s vysokou vlhkostí. Když za pomoci satelitů spatříme místo, kde je nějakým způsobem zvýšená vlhkost, napoví nám to, že se tam tito komáři budou množit. Úřady se pak mohou na situaci předem připravit,“ uvedl Jean-Yves Le Gall z francouzské vesmírné agentury, která úzce spolupracuje s africkými zeměmi.

Africké státy se také dostanou k lepším cenám za technologie, které jsou pro úspěšný vesmírný program klíčové. Ačkoliv mají investice do vesmírného programu podle expertů vysokou návratnost, pro řadu zemí jsou náklady na vlastní výzkum stále příliš vysoké. Cílem společné agentury je proto sdílení poznatků a zdrojů bohatších zemí v Africe s menšími a méně bohatými státy. Inspirací je přitom fungování Evropské kosmické agentury ESA. Dále čtěte: Do vesmíru vzlétl další vesmírný kamion. Na ISS dopraví několik tun nákladu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Jak mít dokonale ozdobený vánoční strom? Udělejte to jako...

Proč se vám doma tvoří prach, sotva ho utřete, a tipy, co s...

Zavřít reklamu