Česká republika se úspěšně zapojila do vývoje nejsložitějšího kosmického přistroje všech dob

Věda a technika 29. dubna 2019 | 06:24 — Lukáš Bauer
Česká republika se úspěšně zapojila do vývoje nejsložitějšího kosmického přistroje všech dob. Čeští experti se tak budou moci podílet na konstrukci elektronických zařízení družice Athena, která je určena pro vyhledávání černých děr a vybuchujících hvězd.
Athena je družice, která bude zkoumat energetický vesmír / Internet

Čeští experti se budou podílet na vývoji elektronických součástí nejsložitějšího vesmírného zařízení všech dob - družice Athena. Tato družice Evropské vesmírné agentury ESA bude ve vesmíru vyhledávat černé díry a explodující hvězdy pomocí unikátní technologie rentgenové mikrokalorimetrie.

Družice je vybavena velice citlivým rentgenovým přístrojem X-ray Integral Field Unit (X-IFU), který tvoří mnoho citlivých teplotních senzorů. Tyto unikátní detektory jsou schopny zaznamenat každý rentgenový foton v jejich dosahu. Tyto senzory jsou přibližně padesátkrát přesnější než jakákoliv současná technologie.

Čeští experti budou vyrábět pro družici složité elektronické obvody, které budou ovládat klíčové mechanické části složitého přístroje. Česká spolupráce je společným projektem Astronomického ústavu a Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd podporovaných programem Strategie AV21 Vesmír pro lidstvo a programem PRODEX, který řídí ministerstvo školství.

Družice Athena je určena k výzkumu energetického vesmíru, zejména pak černých děr a vybuchujících hvězd. Vědci s její pomocí chtějí pochopit, jak vznikly složité struktury hmoty, a také jak se formovaly černé díry v centrech galaxií. 

Athena může také objasnit jevy, které se odehrávají v atmosférách a magnetosférách planet naší sluneční soustavy. Tato rentgenová observatoř má velký potenciál a bude pilířem budoucího vesmírného výzkumu. Dále čtěte: Vědci objevili uvnitř meteoritu něco naprosto fascinujícího, co nikdy předtím neviděli.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu