Průlomový technologický pokrok: Britové vyvinuli zdroj energie, který ve vesmíru může dodávat energii celá staletí

Věda a technika 06. května 2019 | 16:07 — Lukáš Bauer
Experti z Velké Británie otestovali nový zdroj energie postavený na bázi chemického radioaktivního prvku americia. Tento průlomový objev, kdy se jim podařilo vygenerovat první energii z tohoto zdroje, může znamena novou éru vesmírných misí. Ve vesmíru totiž tento zdroj může dodávat energii celá staletí.
Nový zdroj energie pro vesmírné mise může dodávat energii až 400 let / Internet

Tým britských expertů Národní jaderné laboratoře (NNL) informoval o svém úspěšném testu, během kterého se jim podařilo vygenerovat první elektřinu ze zdroje založeném na bázi radioaktivního americia.

Pokud se tato technologie osvědčí, může ve vesmíru dodávat elektrický proud až 400 let. Na vývoji tým z NNL spolupracoval s vědci z Leicesterské univerzity. 

Během experimentu vědci využili teplo z vysoce radioaktivního prvku pro výrobu elektrického proudu, který byl dostatečně silný na to, aby rozsvítil žárovku. Podle odborníků se jedná o naprosto průlomový pokrok a zvyšuje se tak potenciál americia pro využití ve vesmírné energetice.

Díky tomuto prvku by totiž mohly budoucí vesmírné mise disponovat takřka neomezeným zdrojem energie zejména při misích v hlubokém vesmíru. V těchto oblastech vesmíru totiž už nefungují například solární panely, které energii dodávají většině dnešních satelitů a sond.

„Díky tomu mohou být z takovýchto vesmírných výprav posílány na Zemi důležité snímky a data po mnoho desítek let. Tedy mnohem déle, než by to jinak bylo možné,“ konstatovala britská Národní jaderná laboratoř.

Americium je silně radioaktivní kovový prvek. V přírodě se přirozeně nevyskytuje, ale je vedlejším produktem vznikajícím při štěpení plutonia, které se samo rovněž připravuje uměle v jaderných reaktorech. Dále čtěte: (Nový laserový fúzní reaktor má podle odborníků šanci od základů změnit světovou energetiku).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu