Vědci vytvořili speciální druh ledu. Má zvláštní strukturu a obrovskou teplotu

Věda a technika 12. května 2019 | 12:32 — Lukáš Bauer
Vědcům se v laboratorních podmínkách podařilo vytvořit led, který má dosud nevídané vlastnosti a strukturu. Tento led vzniká při extrémním tlaku, a svou pevnost drží dokonce i při teplotách blížících se těm, které jsou na povrchu Slunce.
Další 2 fotografie v galerii
Zvláštní skupenství vody vědci odhalili v laboratoři / Internet

Tým vědců vyvinul speciální led, který má ve všech podmínkách stejnou podobu. Tento unikátní led vyvinutý v laboratorních podmínkách se vyznačuje zvláštní strukturou, díky které má naprosto jedinečné vlastnosti.

Tato ledová struktura vzniká při obrovském tlaku, a dokáže si udržet pevnost dokonce i při teplotách, které jsou na povrchu Slunce. Dosud vědci znali celkem sedmnáct krystalických struktur, které voda může mít.

Tuto nově objevenou strukturu vědci pojmenovali led XVIII nebo také superiónový. Tvoří ho pevná mřížka z atomů kyslíku, skrze kterou se pohybují ionty vodíku. K vytvoření této struktury vědci využili dvojici diamantových kovadlin, na které nakapali vodu.

Za pomoci laseru vodu stlačili pod obrovským tlakem sto až čtyři sta gigapascalů, což je přibližně jednou až čtyř milionkrát vyšší tlak, než je v zemské atmosféře. Laserové paprsky zároveň zvýšily teplotu až na 2760 stupňů Celsia, což je přibližně polovina teploty na povrchu Slunce.

Led sice udržel svou strukturu pouze několik miliardtin vteřiny, ale vědci tento fakt bezpečně zachytili pomocí rentgenu. Výzkum by mohl odpovědět na otázky o magnetickém poli Uranu a Neptunu, na které nemají astronomové v současnosti uspokojivou odpověď.

Zatímco například zemské magnetické pole je zhruba zarovnané s osou jejího otáčení, při ledových obrech se chová zvláštně. Magnetické pole Uranu je téměř převrácené naruby, Neptunovo je také nakloněno pod zvláštním úhlem. Dále čtěte: Čeští experti dokáží urychlit chemické reakce. Jejich vynález může změnit některá odvětví průmyslu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu