Potápeči vytvořili vůbec poprvé 3D mapu zatopené chýnovské jeskyně

Věda a technika 14. května 2019 | 12:58 — Lukáš Bauer
Čeští potápeči ve spolupráci s geodety jako první vytvořili podrobný 3D model zatopené části chýnovské jeskyně. Při vytváření modelu natočili video, ze kterého podrobnou mapu vytvořili. Díky tomu je dnes mapa jeskynního systému o mnoho přesnější než ta, která byla vytvořena v 80. letech.
Loading...
Model chýnovské jeskyně je nejpřesnější v Evropě / Internet

Tým českých expertů a potápěčů jako první v Evropě dokázal vytvořit podrobnou 3D mapu zatopeného jeskynního systému na Chýnovsku v okrese Tábor. Díky tomu vytvořili model jeskyně, který je mnohem přesnější než ten, který vznikl v 80. letech.

Potápěči, kteří se na mapování podíleli, uvedli, že pohyb kamery musel být při natáčení velice plynulý, aby se usnadnilo následné zpracování obrazu. Při snímání jeskyně geodeti zase využili zkušenosti získané při skenování korunovačních klenotů.

Spolu s potápěči pracoval na vytvoření mapy také tým geodetů z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Brně. Tito odborníci mají dlouholeté zkušenosti s výzkumem historických předmětů a technologiemi pro neinvazivní průzkum.

Podle potápěčů je velice obtížné zkoumat prostředí v tak stísněných podmínkách, jaké jsou právě uvnitř této jeskyně. Vytvoření takto podrobné mapy je velice náročné i vzhledem k omezenému času, který mohou lidé pod hladinou strávit.

Pro průzkum bylo také nutné upravit stávající technologie, které potápěči běžně používají. Nový 3D model tak může posloužit k dalšímu zkoumání jeskyně a jejímu dokumentování. Dále čtěte: (V kanadské divočině byla objevena obrovská jeskyně. Vše naznačuje, že do ní člověk ještě nikdy nevstoupil).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu