Podle nové studie mohou lidé vyčerpat zdroje z celé sluneční soustavy

Věda a technika 22. května 2019 | 09:59 — Lukáš Bauer
Někteří vědci věří, že lidstvo je schopné svou činností zničit nejen Zemi, ale také všechny planety v naší sluneční soustavě. Díky nadměrné těžbě materiálů se totiž podle nich už velmi brzy začne přesouvat jejich těžba do vesmíru, kde lidé mohou vytěžit většinu zdrojů do několika let.
Sluneční soustava ukrývá velké množství nerostných surovin / Internet

Podle nové vědecké studie je vytěžení zdrojů z celé sluneční soustavy scénářem poměrně blízké budoucnosti. Podle některých vědců by tak mělo být těžení nerostů mimo Zemi omezeno přísnými limity již dnes před jeho začátkem.

Vědci například navrhují, aby byla těžba omezena na jednu osminu všech vesmírných těles v naší soustavě a ostatní zdroje byly ponechány pod ochranou. Pokud by se totiž měl rozsah vesmírné těžby podobat tomu, čemu naše planeta Zem čelila během průmyslové revoluce, zdroje by se vyčerpaly během několika staletí.

Toto omezení je prakticky velice malé, protože naše sluneční soustava je tak rozsáhlá, že se jedná o nepředstavitelné množství surovin. Pouhý zlomek těchto materiálů by uživil další planetu Zemi.

„Osmina železa, které se nachází v pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, je více než milionkrát větší než všechny nyní odhadované zásoby tohoto prvku na Zemi,“ uvedli vědci.

Těžba by podle vědců měla vynechat velká tělesa s obrovskou gravitací, jako je Jupiter, a mělo by se začít s průzkumem těles blíže Zemi. Před zahájením těžby by mělo být také zmapováno, jak dlouho oblast může zdroje poskytovat kvůli efektivitě celého procesu. Dále čtěte: (Vědci naměřili rekordní množství emisí oxidu uhličitého. Vyhlásili stav nouze).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu