Archeologům se podařilo identifikovat části historické lodi, která na americký kontinent převážela otroky

Věda a technika 27. května 2019 | 11:33 — Lukáš Bauer
Archeologové v americkém státě Alabama odkryli a identifikovali části vraku historického plavidla, které dováželo otroky do USA. Tento vrak byl objeven před rokem v nánosu řeky Mobile. Loď má být podle výzkumníků poslední, která přivezla do USA otroky v roce 1860.
Vrak lodi, který převážel otroky z Afriky / internet

Výzkumníci v americkém státě Alabama identifikovali před rokem nalezený vrak lodi, který byl objeven v sedimentu řeky Mobile. Plavidlo zvané Clotilda bylo poslední z lodí, která dovážela do USA otroky z Afriky.

Dovoz otroků byl v USA postaven mimo zákon již v roce 1808, ale pašerácké lodě přivážely otroky až do roku 1860. Při své poslední plavbě přivezla loď 110 otroků, a poté byla v říční deltě spálena. Její zbytky nyní objevili archeologové.

Pro Alabamu se jedná o významný objev, protože je připomínkou jednoho z období moderních dějin. Podle úřadů zatím není jasné, co s vrakem bude.

Toto plavidlo postavil majitel plantáží Timothy Meaher, který navzdory zákazu prosazoval znovuotevření transatlantického obchodu s otroky. Když se po konci občanské války Afričané chtěli vrátit domů, ale neměli na cestu peníze, založili komunitu Africatown.

Díky archeologii, bádání v archivech a těmto vzácným nálezům vědci lépe nahlédnou do dějin USA. Z těchto období totiž pochází spousta historických nejasností. Dále čtěte: Japonská novinka by mohla výrazně snížit cenu solárních panelů.

Témata: otrok, loď, USA, vrak
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu