Do ruské rakety Sojuz krátce po startu uhodil blesk. Incident přežila bez poškození

Věda a technika 29. května 2019 | 07:18 — Lukáš Bauer
Z ruského kosmodromu úspěšně odstartovala raketa Sojuz, která do vesmíru vynesla satelity systému Glonass. Krátce po startu však do rakety uhodil blesk, ale incident se obešel bez poškození jak rakety, tak nákladu.
Do ruské rakety Sojuz uhodil blesk / Internet

Start ruské rakety Sojuz byl sice úspěšný, ale neobešel se bez dramatické události. Během startu totiž do raketového nosiče uhodil blesk. Podle ruských expertů však nedošlo k žádnému poškození samotné rakety ani satelitů, které do vesmíru vynesla.

Mohutný úder blesku byl zachycen v přímém přenosu na kosmodrou Pleseck. Na záběrech je vidět, jak raketa bez problémů pokračuje v letu. 

Jednalo se o první start rakety z Plesecku. Rusko plánuje postupně nahrazovat legendrání kosmodrom Bajkonur nově budovaným kosmodromem Vostočnyj v Amurské oblasti. Do této oblasti se mají do roku 2030 přesunout všechny ruské kosmické lety.

Podle agentury Roskosmos bude nadále využíván i Bajkonur, ale pouze pro automatické sondy. Kazachstán chce z Bajkonuru vytvořit světové kosmické centrum, které bude založeno na komerčních základech.

Raketa Sojuz, která v pondělí odstartovala z Plesecku, nese na orbitální dráhu přístroj Glonnas-M. Ten je součástí systému 26 satelitů, které mají nahradit americký systém GPS ruským. Dále čtěte: (Ruská vesmírná loď Sojuz s trojicí astronautů úspěšně přistála u Mezinárodní vesmírné stanice).

Témata: raketa, Sojuz, blesk, vesmír
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu