Kosmonauti z Ruska během prací na venkovní části ISS objevili něco nečekaného

Věda a technika 06. června 2019 | 08:01 — Lukáš Bauer
Dvojice ruských kosmonautů plnila v minulém týdnu misi, během které čistila venkovní plášť Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Při této pracovní směně umístili kosmonauti portrét ruského kolegy Alexeje Leonova a objevili zapomenutý ručník, který ve vesmíru visel nejméně deset let.
Další 2 fotografie v galerii
Vesmírná stanice ISS slouží již řadu let vědeckým experimentům / Internet

Minulý týden ve čtvrtek zahájili dva ruští kosmonauti svou misi ve volném vesmíru. Jejich úkolem bylo čištění vnějšího pláště ISS. Směnu zahájili tím, že u výstupu z modulu umístili obraz slavného ruského kosmonauta Alexeje Leonova. Během úklidové mise však narazili také na něco nečekaného.

Při uklízení nečistot objevili na vnějším plášti zapomenutý ručník, který byl zachycený na ISS nejméně deset let.

Vesmírná agentura Roskosmos uvedla, že tento ručník ve vesmíru nechal jeden z ruských kosmonautů, který si s ním otíral skafandr. Kosmonauti Konoměnko a Ovčinikov tento starý ručník uložili do schránky a předali ho vědcům ke zkoumání.

Oba ruské kosmonauty čekala celá řada úkolů v rámci údržby orbitální stanice. Součástí jejich mise byl také sběr vzorků z povrchu stanice k vědecké analýze. Tato analýza se mimo jiné také zabývá studiem mikroskopických poškození pláště.

Pracovní doba kosmonautů byla naplánována na šest a půl hodiny, které museli strávit v otevřeném vesmíru. Stihli také nainstalovat několik zařízení a poté se krátce po půlnoci SEČ vrátili zpět do vnitřních prostor ISS. Dále čtěte: (Nová kosmická loď Dragon společnosti SpaceX dopravila náklad k Mezinárodní vesmírné stanici).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu