Satelitní data naznačují rostoucí světelné znečištění. Co všechno Zemi hrozí?

Věda a technika 12. června 2019 | 12:28 — Lukáš Bauer
Některé ze satelitních dat naznačují, že umělé osvětlení může způsobovat silné rozjasnění naší planety během nočních hodin. Díky masivní výstavbě světelný smog dosahuje meziročního vzrůstu až dvě procenta a negativně ovlivňuje život na naší planetě.
Světelný smog ovlivňuje negativně život na Zemi / Internet

Satelitní údaje ukazují, že umělé osvětlení způsobuje stále větší rozjasnění naší planety v nočních hodinách. Nové údaje ukazují, že takzvaný světelný smog v některých oblastech vzrůstá až o dvě procenta ročně.

Nová satelitní data ukázala pro vědce šokující zjištění, že světelný smog v obydlených oblastech rozvojových zemí vzrostl až o dvě procenta od roku 2016. Odborníci v souvislosti s tím zdůrazňují negativní důsledky tohoto nočního rozjasňování oblohy.

Vědci uvedli, že satelitní údaje Americké národní oceánské a atmosférické správy mohou podhodnocovat situaci, protože její senzory nedokáží detekovat modré spektrum záření některých typů LED osvětlení.

S několika výjimkami byl růst nočního světelného smogu pozorován v celé Jižní Americe, Africe a Asii. Světlo zůstalo stabilní jen v několika zemích. Patří mezi ně některé z nejjasnějších zemí, jako je Itálie, Nizozemsko, Španělsko a Spojené státy, ačkoli vědci uvedli, že slepota družicového senzoru na některá spektra může skutečný nárůst zkreslovat.

Světelný smog Austrálie se podle dat naopak snížil v důsledku požárů a klesl také v Sýrii a Jemenu vlivem válečných konfliktů, během kterých bylo zničeno velké množství světelné infrastruktury.

Ekolog Franz Hölker z německého institutu Leibniz pro ekologii sladké vody a vnitrozemského rybolovu uvedl, že světelný smog má vážné ekologické důsledky, v souvislosti s narušením přirozených světelných cyklů, kterými se řídí mnoho živočichů a rostlin. Negativní vliv záření mohou pocítit také lidé, například zhoršenou kvalitou spánku a neurologickými problémy.

Odborníci také uvádějí, že noční obloha plná hvězd bude v obydlených oblastech s pokračujícím trendem světelného smogu stále větší vzácností. Odborníci doufali, že rostoucí využívání vysoce účinných LED osvětlení může snížit spotřebu energie po celém světě. Nové poznatky však ukazují, že poptávka po elektřině vzrůstá stále více. Dále čtěte:  (Čína stále prohrává svou válku proti znečištění. Ročně zde umírá stejně lidí jako během druhé světové války).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu