Zemětřesení v Kalifornii vytvořilo obrovskou trhlinu v zemi

Věda a technika 15. července 2019 | 09:33 — Lukáš Bauer
Když ve čtvrtek 4. července zasáhlo Kalifornii silné zemětřesení, geologové následně zjistili, že otřesy zanechaly v zemi obrovskou trhlinu. Díky satelitu mají vědci přesně zdokumentováno, jaký byl dopad otřesů v celé oblasti Mohavské pouště.
Další 2 fotografie v galerii
Zemětřesení v Kalifornii po sobě zanechalo značné škody / Internet

Díky přítomnosti satelitu, který se pohyboval v době zemětřesení nad Kalifornií, mají vědci podrobné inofrmace o tom, jaký dopad na oblast otřesy měly. Z fotografiíí je například patrné, že zemětřesení po sobě zanechalo v zemi obrovskou trhlinu.

Nejsilnější otřesy měly podle přístrojů sílu 7,1 stupně a celé zemětřesení trvalo přibližně půl minuty. Díky datům vědci předpokládají, že bylo složeno nejméně z 1 700 otřesů, které vycházely z hloubky 17 kilometrů.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo u města Ridgecrest v Mohavské poušti asi 240 kilometrů severovýchodně od Los Angeles. Silné otřesy byly cítit ale až v Sacramentu na severu státu.

Experti očekávají, že zemětřesení se mohou objevit i v dalších dnech, ale nečekají už tak silné otřesy. Kalifornie je totiž místem, kde se protkávají tektonické zlomy. K nejvíce známým patří zlom San Andreas, který se kříží se San Franciscem a táhne se do dálky 65 kilometrů.

Přestože nynější zemětřesení bylo silnější, nezanechalo po sobě takové škody jako to, které se v  jižní Kalifornii odehrálo v roce 1994. Hustě obydlené Los Angeles zasáhlo zemětřesení o magnitudu 6,7, které po sobě zanechalo 57 mrtvých a miliardové škody. Dále čtěte: (Archeologům se v Rusku podařilo objevit hrob jednoho z Napoleonových generálů). 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu