Ruská raketa Proton vynesla do vesmíru rentgenový teleskop. Bude mapovat vesmír

Věda a technika 16. července 2019 | 17:30 — Lukáš Bauer
Po několikaměsíčních odkladech odstartovala z ruského kosmodromu Bajkonur raketa Proton se speciálním rentgenovým teleskopem na palubě. Tento rusko-německý projekt má za cíl mapovat vesmír na úrovni rentgenového spektra.
Další 2 fotografie v galerii
Raketa Proton odstartovala z kosmodromu Bajkonur / Internet

Nosná raketa Proton vynesla do vesmíru rusko-německý satelit, který bude zkoumat vesmír na úrovni rentgenového spektra. Po několika měsících odkladů odstartoval v sobotu z ruského kosmodromu Bajkonur. Tato událost je jednou z největších ruských vesmírných aktivit od dob sovětské éry.

Nová rentgenová observatoř je sestavena ze dvou hlavních komponent, jimiž je německý teleskop eROSITA a jeho ruský protějšek ART-XC. Přístroje mají zkoumat aktivní galaktická jádra.

Vědci si od této německo-ruské mise slibují, že během čtyř let dokáží lépe prozkoumat vesmír na úrovni rentgenového spektra a také objevovat nové galaktické kupy.

Celý aparát bude uložen v libračním centru L2, které je pro takové pozorování vesmíru vhodné. To znamená, že jsou vyrovnány gravitační a odstředivé síly soustavy tak, že satelity si zde zachovávají svou polohu vůči soustavě.

Projekt Spektr-RG navazuje na ruský radioteleskop Spektr-R, který byl do vesmíru vynesen v roce 2011. Tento teleskop však v lednu letošního roku přestal odpovídat na příkazy ze Země a byl ztracen. Mise nového teleskopu však byla zpožděna kvůli změně nosné rakety Zenit na Proton.

Proton je označení rodiny sovětských resp. ruských nosných raket, používaných k vynášení bezpilotních užitečných nákladů do kosmického prostoru. Pozdější třístupňové verze rakety dokáží na oběžnou dráhu venést až 25 tun nákladu. Dále čtěte: (Do ruské rakety Sojuz krátce po startu uhodil blesk. Incident přežila bez poškození).

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu...

Ucpal se vám záchod? Než zavoláte instalatérovi, zkuste...

Zapíchněte k pokojovým rostlinám hlavičky zápalek. Působí...

Zabraňte rosení oken dřív, než se vám v bytě rozleze...

Hypoteční turistika se přestane od září vyplácet, banky...

Tipy, jak vybrat dokonalé hliníkové dveře

Zavřít reklamu