U Mallorky byl objeven vrak římské obchodní lodi. Kousek od břehu ho našel potápěč

Věda a technika 20. července 2019 | 16:35 — Lukáš Bauer
U ostrova Mallorca byl jedním z místních potápěčů objeven vrak římské obchodní lodi. Zbytky plavidla, které v dávných dobách pravděpodobně převáželo olej a víno, byly objeveny v písku nedaleko pláže. Podle archeologů může být vrak starý až 1700 let.
Další 2 fotografie v galerii
Římská loď převážela víno a olej / Internet

Potápěč objevil u Mallorky v písku na břehu pláže vrak římské lodi převážející nejspíše olej a víno. Zbytky vraku dávné lodi mohou být podle archeologů staré až 1700 let. Část pláže byla v souvislosti s objevem uzavřena, aby mohli archeologové vrak vyzvednout.

Vrak objevil španělský potápěč Félix Alarcón během svého rekreačního potápění. O vraku informoval úřady ale s několikadenním zpožděním, protože se původně domníval, že vrak už je dávno objeven.

Po jeho oznámení ihned na místo vyrazili profesionální potápěči a pláž metropole Palma de Mallorca uzavřeli. Mallorské úřady se zatím k objevu nevyjádřily, ani nezveřejnily žádné podrobnosti.

Deset metrů dlouhá a pět metrů široká loď zřejmě převážela římské amfory naplněné vínem či olejem. Plula patrně z jihu Pyrenejského poloostrova do Říma, když nedaleko Mallorky ztroskotala.

Podle místní vlády bude vrak vyzvednut, zrestaurován a později vystaven v muzeu. Na Baleárských ostrovech bylo již v minulosti objeveno mnoho vraků z římského období. Dále čtěte: Do aukce se dostala láhev vína ze 17. století, která byla objevena uvnitř vraku lodi.

Témata: vrak, loď, Řím, olej, víno, Mallorca
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Adam Mišík na někoho působí odtažitě, ve skutečnosti je ale bezprostřední a nesmírně přívětivý

Rekonstrukce kuchyně nemusí být drahá. Zvládnout ji můžete...

Je vám doma nebo v kanceláři horko? Tipy, jak zastavit...

Poradíme, jak vybrat správné umyvadlo pro vaši koupelnu

Jak zabránit blednutí černého prádla při praní?...

Vyrobte si vlastní gel na praní. Je účinnější než ten...

Věděli jste, že pepř dokáže prádlu navrátit barvy a...

Zavřít reklamu