Raketa Atlas vynesla do vesmíru americkou vojenskou družici. Provázely ji však zvláštní technické problémy

Věda a technika 11. srpna 2019 | 17:44 — Lukáš Bauer
Americká vojenská družice, která je součástí nového komunikačního systému amerických vzdušných sil, je ve vesmíru. Na oběžnou dráhu ji ve čtvrtek vynesla raketa Atlas, která však měla před několikrát odloženým startem velmi zvláštní technické potíže.
Další 2 fotografie v galerii
Raketa Atlas měla před startem neobvyklé problémy / Internet

Americká raketa Atlas vynesla do vesmíru vojenskou družici, která bude páteří nového komunikačního systému amerických vzdušných sil. Raketa vzlétla do vesmíru ve čtvrtek z mysu Canaveral po sérii neočekávaných technických potíží.

Tato raketa by měla v příštím roce vynést do vesmíru také lidskou posádku v rámci mise NASA. Raketa je výsledkem spolupráce United Launch Alliance, kterou tvoří dvojice společností Boeing a Lockheed Martin.

Vojenský satelit AEHF (Advanced Extremely High Frequency), který byl na palubě rakety, stál přibližně 1,1 miliardy dolarů (v přepočtu 25 miliard korun). Jedná se o pátou z celkem šesti družic, které budou páteří pro komunikační síť leteckých sil druhé generace. Poslední satelit komunikační sítě má být do vesmíru vynesen v březnu příštího roku.

Krátce před startem se však raketa potýkala s velice zvláštními technickými potížemi. Počítače totiž vyhodnotily, že raketa má problémy s baterií, a proto byl start odložen z 27. června na 9. července. Poté byl objeven další problém se součástkou, díky které bylo nutné znovu zkontrolovat všechny díly rakety.

Raketa Atlas je v současné době vybavena ruskými raketovými motory R-180 a United Launch Alliance se v současné době snaží z Atlasu vyvinout novou raketu Vulcan Centaur, která by měla být vybavena jinými motory. Dále čtěte: První evropskou zemí, která přistane na Měsíci, by se mohlo stát Německo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu