Jupiter před miliardami let pohltil menší planetu. Naznačuje to řada důkazů

Věda a technika 16. srpna 2019 | 21:38 — Lukáš Bauer
Podle vědců Jupiter v minulosti pohltil celou planetu. Stopy po podobných srážkách jsou patrné v celé sluneční soustavě. Srážka se zárodkem jiné planety výrazně ovlivnila složení jádra Jupiteru, které má velice zvláštní charakteristiku.
Další 2 fotografie v galerii
Jádro Jupitera je tvořeno částmi jiné planety / Internet

Podle nejnovější studie je pravděpodobé, že Jupiter před dávnými časy pohltil menší planetu, která přispěla ke vzniku jeho zvláštního jádra. Stopy po podobných srážkách jsou dnes po celé sluneční soustavě. 

Jádro Jupitera má velice zvláštní složení a astronomové se dlouho domnívali, že je malé a má tvrdý povrch, kolem kterého se nahromadil plyn. Pozorování sondy Juno však naznačují něco jiného.

Nyní se totiž zdá, že jádro Jupitera je spíše zředěná hmota, v níž jsou pevné kusy spojeny s heliem a vodíkem, což znamená, že mezi jádrem a vrstvou plynů neexistuje jasná hranice.

Podle expertů tak jádro může zasahovat až do poloviny poloměru tohoto plynného obra. Výzkumníci ale zároveň tvrdí, že Jupiter toto jádro neměl vždy a jeho zvláštní složení má na svědomí srážka s jiným tělesem.

Podle nové studie do něj před 4,5 miliardami let mohl narazit zárodek jiné planety, který byl desetinásobně hmotnější než Země. Díky počítačovým simulacím vědci zjistili, že jádro Jupitera bylo rozbité a postupně se znovu začalo shromažďovat. Do jádra tak pronikal i plynný obal. Dále čtěte: Vědci poprvé zachytili zrod planety. Na podobný objev čekali desítky let.

 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu