Obrovský rádiový teleskop v Číně zachytil zvláštní signály z vesmíru

Věda a technika 19. září 2019 | 08:25 — Lukáš Bauer
V horském údolí v Číně se ukrývá gigantický rádiový teleskop, který nyní zachytil opakující se signály z hlubokého vesmíru. Teleskop o průměru téměř půl kilometru detekoval takzvané rychlé rádiové záblesky, které k nám cestovaly vesmírem 3 miliony světelných let.
Další 3 fotografie v galerii
Gigantický rádiový teleskop zachytil zvláštní signály z vesmíru / Internet

Obří radioteleskop FAST v Číně detekoval opakující se signály z vesmíru, které na Zemi docestovaly ze vzdálenosti 3 milionů světelných let. Signály, které teleskop zachytil jsou takzvané rychlé rádiové záblesky.

Tyto signály k nám cestují ze vzdálených částí vesmíru a poprvé byly detekovány v roce 2007. Astronomové i po dvanácti letech od jejich objevení však stále nevědí, jaké vesmírné události tyto rádiové signály způsobují.

Vědci se domnívají že tyto signály vznikají v černých dírách nebo je generují neutronové hvězdy, takzvané magnetary. Dálší hypotézy naznačují, že signály jsou generovány různými vesmírnými událostmi.

Vědci se jejich výzkumem dlouhodobě zabývají a jsou také schopni detekovat, z jaké části vesmíru k nám přicházejí. K lepšímu pochopení vzniku těchto záhadných signálů z vesmíru, které se navíc často opakují, vědcům pomohou také data z čínského satelitu FAST.

Data z nejnovějších rádiových záblesků vědci zařadí do rozsáhlé databáze a budou čekat na detailnější analýzu. Tým vědců obsluhující rádiový teleskop už vyloučil rušení letadel a satelitů, takže je jisté, že signály skutečně pocházejí z vesmíru. Dále čtěte: (Vesmírný reaktor dokáže zásobovat budoucí základny energií až deset let).

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Užijte si vzácný čas s rodinou na dovolené snů: Bílé bláže, blankytně modrá voda i fascinující podmořský svět - to jsou Maledivy

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu