Rusko vyřešilo záhadu kolem díry v plášti ISS. Něco ale zatajilo

Věda a technika 20. září 2019 | 09:28 — Lukáš Bauer
Rusko prostřednictvím ruské kosmické agentury Roskosmos oznámilo, že přišlo na původ záhadného otvoru v plášti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Šéf agentury Dmitrij Rogozin uvedl, že sice ví, jak díra v plášti vznikla, ale informace ponechá v utajení.
Další 2 fotografie v galerii
Mezinárodní vesmírná stanice se ocitla v ohrožení / Internet

Rusko během tohoto týdne oznámilo, že už ví, jak vznikla záhadná díra v plášti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovaly o tom ruské tiskové agentury, které vycházely z informací od kosmické agentury Roskosmos.

Šéf Roskosmosu Dimitrij Rogozin však uvedl, že přestože jsou okolnosti vzniku otvoru známy, budou ponechány v utajení. Rusko zkoumalo vzorky vesmírné lodi Sojuz MS-09, která již dávno shořela.

Naposled se k záhadnému otvoru vyjádřila komise Roskosmosu letos v červenci. Po téměř ročním pátrání nakonec vesmírná agentura oznámila, že viníka, který zapříčinil vznik otvoru v plášti kosmické lodi, se najít nepodařilo.

Na záhadný otvor v plášti ISS se přišlo během loňského srpna, kdy došlo k výraznému poklesu tlaku. Objevenou trhlinu, kterou unikal vzduch, se kosmonautům podařilo utěsnit a dopravní loď se vrátila zpět na Zemi.

Nejprve se experti domnívali, že otvor způsobil drobný meteorit, při bližším ohledání však tuto teorii zamítli. Podle pravidelnosti otvoru byl způsoben vrtáním zevnitř lodi. Na ruských sociálních sítích se v této souvislosti objevily spekulace, že otvor možná vyvrtali američtí členové posádky orbitálního komplexu, aby si vynutili dřívější návrat na Zemi kvůli nemoci jednoho z nich. Dále čtěte: (Do ruské rakety Sojuz krátce po startu uhodil blesk. Incident přežila bez poškození).

Témata: vesmír, ISS, loď, Sojuz, otvor, díra
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Vládní konsolidační balíček výrazně omezil volnočasové benefity pro zaměstnance

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu