NASA zveřejnila fotografii černé díry v ohromujícím rozlišení. Nové technologie budou znamenat revoluci v astronomii

Věda a technika 28. září 2019 | 19:00 — Lukáš Bauer
První fotografie černé díry byla skutečně přelomovým technologickým pokrokem a vědeckým úsilím, přesto však měla pořízená fotografie velice nízké rozlišení. Nová generace vědeckých technologií by měla umožnit získat mnohem ostřejší obraz černých děr. Jak by fotografie mohly vypadat, nyní zveřejnila NASA.
Další 3 fotografie v galerii
Takto uvidíme černou díru díky moderním technologiím / NASA Goddard Space Flight Center

Vůbec první skutečný snímek černé díry vyvolal ve světě rozruch, i když se jednalo o velice nekvalitní fotografii s nízkým rozlišením. Většího detailu ale lidstvo není schopné se současnými technologiemi dosáhnout. Vědci NASA proto vytvořili ilustrační fotografii, jak bude vypadat snímek černé díry s přístroji příštích generací.

Fotografie, kterou NASA zveřejnila, ukazuje supermasivní černou díru v nebývalém detailu, na kterém jsou popsány jednotlivé části vesmírného objektu. Supermasivní černé díry se nacházejí ve středu většiny velkých galaxií. O tom, jak byly černé díry stvořeny, však stále panují neshody.

Černé díry jsou obrovské, přibližně o veilkosti milionů až miliard našich sluncí a pohlcují veškerou okolní hmotu. Díky tomu se stávají nejjasnějšími objekty ve vesmíru.

Ve skutečnosti úplně první simulovaný obraz černé díry vznikl za pomoci přístroje IBM 7040 z šedesátých let a poté byl v roce 1978 ručně vykreslen francouzským astrofyzikem Jean-Pierre Luminetem.

Ať už na nejnovější fotografii NASA nebo na Pierrově staré kresbě můžeme najít černý kruh obklopený světlem. Jedná se o takzvaný horizont událostí, v němž všechny typy záření nejsou dostatečně rychlé na to, aby unikly z gravitace černé díry.

Uprostřed černé díry je přední strana disku materiálu, který víří kolem černé díry podobně jako voda do kanálu. Materiál třením vytváří tak obrovské teploty, že se černá díra stává stále jasnější.

Na fotografii je také vidět fotonový kruh kolem horizontu události. Simulace, jako jsou tyto, nám mohou pomoci pochopit extrémní fyziku kolem supermasivních černých děr. Dále čtěte: (Masivní černá díra roztrhala neutronovou hvězdu. Pozorovat tuto událost je extrémně vzácné).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu