Na Venuši panují nesnesitelné podmínky. Nová simulace NASA ukazuje, že to tak nemuselo být

Věda a technika 04. října 2019 | 13:19 — Lukáš Bauer
Vědci z NASA vytvořili počítačovou simulaci, která naznačuje, že Venuše nemusela dnes být nehostinnou a neobyvatelnou planetou. Jedovatou atmosféru a obrovský tlak mohla totiž na Venuši zapříčinit ničivá vesmírná katastrofa, která z Venuše udělala mrtvý svět.
Další 2 fotografie v galerii
Venuše je naprosto neobyvatelným světem / Intenet

Podle nové simulace NASA chybělo jen málo a v naší sluneční soustavě mohlo být obyvatelných planet více. Simulace totiž naznačuje, že Venuše nemusela být naprosto mrtvým světem, jak ji známe.

Na Venuši panují podmínky, které jsou naprosto neslučitelné s jakoukoliv formou života. Na této planetě je totiž asi stokrát větší tlak než na Zemi, atmosféra je tvořena oxidem uhličitým a panují tam extrémně vysoké teploty.

Již v minulosti se objevovaly spekulace, že Venuše mohla být vůbec první obyvatelnou planetou v naší soustavě. Podle závěrů expertů z NASA tomu tak skutečně bylo až do doby, kdy Venuši usmrtila neznámá vesmírná událost. 

Podle vědců se na změnách, které na Venuši v minulosti mohly nastat, dá dobře ukázat složitost a citlivost klimatu na Zemi. Na Zemi je oxid uhličitý regulován tím, že se váže na biomasu a horniny a v atmosféře ho tak není přebytek.

U Venuše však takzvaný uhlíkový cyklus z neznámého důvodu chybí. Vědci se domnívají, že Slunce odpařilo Venušiny oceány, které se proměnily v hustou atmosféru. Díky tomu si ovšem Venuše udržuje teplotu kolem 500 stupňů Celsia.

Nová simulace ale naznačuje že mladá Venuše byla pokryta oceány a mohly se na ní tím pádem vytvářet také mraky, které dokážou velmi efektivně odrážet sluneční záření. Pokud by to tak skutečně bylo, mohl na Venuši teoreticky existovat život, protože její teplota by byla pro organismy přijatelná.

Planetologové zatím nemají žádné další důkazy, že by se proces mohl odehrát tak, jak popsala simulace. K prokázání této teorie bude nejprve potřeba detailnější průzkum této mrtvé planety. Dále čtěte: Vědci učinili ve vesmíru objev, který nemá obdoby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu